Claudiu Zamfir

Uber vrea să cumpere Freenow cu peste 1 miliard Euro

Thumbnail

Compania americană de ridesharing Uber vrea să cumpere o altă aplicație de transport care operează și în România, Freenow, pentru care a oferit peste 1 miliard de euro, potrivit Manager Magazin, citat de Reuters.

Freenow este deținută de grupurile auto germane Daimler (Mercedes) și BMW. Daimler este gata să vândă aplicația de ridehailing, dar directorul executiv al BMW, Oliver Zipse, are rețineri. Șeful de la BMW ar vrea mai degrabă să ofere Uber un pachet minoritar de acțiuni, a conform Manager Magazin, citat de Reuters și Mediafax.

Freenow a fost lansată în anul 2009, sub numele mytaxi, pentru servicii prin care clienții își puteau comanda mai ușor un taxi. Ulterior, s-a extins și în zona de ridesharing, dominată de Uber.

 În 2017, germanii de la mytaxi au cumpărat aplicația românească Clever Taxi. În 2019, întregul serviciu s-a rebranduit ca Free Now.

Aplicația Clever Taxi (Clever Tech) a fost fondată în anul 2011, la București, de Mihai Rotaru și Alexandru Dumitru. Înainte de exitul către Free Now (fosta mytaxy), în serviciul de mobilitate urbană au investit Călin Fusu (Best Jobs) și Andrei Pitiș (Vector Watch). Inițial, Clever era o aplicație prin care utilizatorii își puteau chema un taxi înrolat în acest serviciu, indiferent de compania de taxi de care aparținea.

Nemții au cumpărat Clever și au extins serviciile către ridesharing. Prețul la care mytaxi (actuala Free Now) a preluat Clever nu a fost dezvăluit, dar părțile au precizat că suma este de 8 cifre (cel puțin 10 milioane de dolari).

În prezent, operațiunile Free Now de la noi sunt conduse de Andrei Frunză, CEO pe România. Aplicația de ridesharing și taxi operează în România prin firma Clever Tech SRL, din București.

Potrivit bilanțului pe 2018, de la Ministerul Finanțelor, serviciul de mobilitate a avut în 2018 următoarele rezultate: venituri totale de 5,74 milioane de lei. La profit, firma Clever Tech SRL era pe minus în 2018, cu pierderi de 14,7 milioane de lei. Numărul mediu de salariați era de 51 de persoane.

De partea cealaltă,pionierul și liderul ridesharing-ului la nivel mondial, Uber, a intrat primul în România, acum 5 ani.

În România, gigantul american tech operează prin firma sa locală Uber BV Filiala București SRL, fondată în anul 2014. Firma a avut o cifră de afaceri de 12,7 milioane de lei, în creștere de la 7,4 milioane de lei în 2018, conform datelor oficiale colectate de Termene.ro .

Profitul pe anul 2019 a fost de aproape 800.000 de lei, în creștere ușoară, de la 707.000 de lei, în 2018. Numărul mediu de angajați pe anul 2019 a fost de 17 persoane, pentru firma din România.

De precizat că 2019 a fost singurul an întreg în care a funcționat în România și serviciul de livrare de mâncare Uber Eats. Acesta a fost introdus de Uber la jumătatea anului 2018, dar a fost retras din România în mai 2020.

Operațiunile Uber din România sunt conduse de Nicoleta Schroeder, manager general.

Compania americană Uber s-a listat la Bursa de la New York în mai 2019, la o valoare de 82 de miliarde de dolari, atunci. Pe anul 2019, Uber a obținut venituri totale de 14,1 miliarde de dolari, dar pe partea de profit a fost pe minus, înregistrând, de fapt, pierderi de 8,5 miliarde de dolari.

Uber a fost fondată în martie 2009, de Travis Kalanick și Garrett Camp.

Parallax

Vizualizari
520
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri