Raluca Abrihan

Top 10 startup-uri europene pentru HR. Unul dintre ele este fondat de români

Thumbnail

În ultimii ani, domeniul resurselor umane apelează tot mai mult la tehnologie pentru a rezolva probleme ce ţin de recrutare sau gestionarea angajaţilor. Drept urmare, au apărut numeroase startup-uri care încearcă prin softuri, platforme online şi aplicaţii să vină cu soluţii pentru HR. Iată care sunt cele mai interesante dintre acestea, la nivel european. Unul dintre startup-urile din clasament este fondat şi condus de doi români.

Platforma eu-startups.com a realizat un clasament al startup-urilor ce creează soluţii de HR, care au cel mai mare potenţial de a revoluţiona industria resurselor umane:

JobRocker – un portal online de căutare de joburi, care face legătura dintre CV-urile aplicanţilor şi locurile de muncă disponibile folosind un anume algoritm. A fost lansat de Günther Strenn, în 2016, la Viena. Cei în căutare de joburi pot găsi pe platformă şi consultanţă în cariera. Startup-ul a primit o finanţare de 1 milion de euro, în noiembrie 2017, într-o runda condusă de Surplus Invest.

Zapiens – o platformă de “inteligenţă colectivă”, distractivă şi uşor de folosit. Practic, platforma doreşte să ajute la utilizarea resurselor unei echipe întregi, dar vrea şi să sprijine companiile să-şi cunoască mai bine angajaţii şi lacunele lor folosind tehnica interviurilor, ideea de gamification şi inteligenţa artificială. Startup-ul a fost lansat în Spania de către Ivan Arrizabalaga, Marina Vidiago și Samuel Ordieres, iar până acum a obţinut finanţări de 200.000 euro.

MoBerries – este o platfomră de clasificare automată a candidaţilor pentru un post într-o companie. Fondată în 2015, la Berlin, startup-ul foloseşte analiza de date care ajută companiile la care aplică foarte mulţi candidaţi să poată gestiona mai simplu aceste aplicaţii. Creatorii acestei platforme vor să îi scutească pe cei din departamentele de HR de tot procesul de selectare al candidaţilor pentru un job, ce trebuie parcurs înainte etapei interviurilor. Startup-ul a primit o finanţare de 1,8 milioane de dolari în mai 2017.

Hibob – platformă de resurse umane şi beneficii, cu ajutorul căreia firmele cu creşteri rapide îşi pot gestoina mai bine angajaţii. Cu sediile în Londra şi Tel Aviv, startup-ul fondat în 2015, se axează pe anumite procese de HR – de la beneficiile pe care trebuie să le primească angajaţii, acte de muncă, acte de pensionare, recrutare de personal. Dincolo de gestinoarea acestor chestiuni ce ţin strict de departamentul de HR, aceasta încearcă să fie o platformă care să îmbunătăţească experienţa angajaţilor într-o firmă, spre exemplu, ajutându-i pe cei noi să cunoasca mai bine şi mai rapid cultura organizaţională a companiei şi să îşi cunoască mai bine noii colegi. Startup-ul a obţinut până acum finanţări de 25 de milioane de dolari.

Jobbatical – este o platformă de recrutare dedicată celor care caută angajaţi din zona tehnologiei. Startup-ul a fost lansat în 2014 de Karoli Hindriks, Allan Mäeots și Ronald Hindriks în Estonia. De asemenea, platforma îi ajută pe IT-işti să îşi caute joburi la nivel internaţional. Are până în prezent 100.000 de utilizatori din 150 de ţări şi a primit finanţări de circa 7,9 milioane de dolari.

Productive Mobile – este o plaformă care încearcă să îi ajute pe angajaţii din HR să fie mai productivi prin automatizarea unor sarcini ce până acum trebuiau făcute manual. Startup-ul este lider în domeniul relativ nou de Human Process Augmentation (HPA) – masurare a productivităţii angajaţilor. De asemenea, softul realizat de el permite utilizatorilor să facă mai rapid aplicaţii sau site-uri ce pot fi apoi integrate în infrastructura IT a companiei. Foloseşte roboţii software, tehnologia care a produs primul unicorn românesc UiPath (un startup care se bazează tot pe autmatizarea unor procese din companii). Productive Mobile a fost fondat la Berlin şi a obţinut până acum finanţări de 3,4 milioane de dolari.

MeetFrank – startup-ul cu sediul la Tallin, în Estonia, a creat o aplicaţie de recrutare anonimă. Aceasta foloseşte un chatbot care interacţionează cu candidaţii. Foloseşte inteligenţa artificială şi machine learning pentru a selecta candidaţii potriviţi pentru un job anume. De asemenea, dacă utilizatorul este interesat de un job anume poate intra într-o conversaţie privată, păstrându-şi anonimat, cu acest chatbot pentru a afla mai multe despre o companie sau despre un job dorit. Startup-ul a fost fondat anul trecut şi vrea să reuşească să elimine discriminările de diverse forme care apar uneori în procesele de angajare, având în vedere ca platforma va face selecţia strict bazată aptitudinile candidatului şi compatibilitatea lui cu un job anume. Are până acum 120.000 de utilizatori şi a obţinut o finanţare de 1 milion de euro.

Opening.io – este un startup fondat de doi români, Andreea Wade și Adrian Mihai, la Dublin, în 2015. Acesta foloseşte inteligenţa artificială pentru a transforma procesul de recrutare într-unul strict bazat pe date. Platforma le permite companiilor care recrutează să restrângă bazele de candidați de criteriile specifice fiecărui rol, iar AI face ca platforma să poată să realiza selcţii chiar luând în calcul un context anume. Analizează informaţii legate de educaţia, aptitudinile, experienţa candidaţilor pentru a-i compara între ei şi a face o selecţie cât mai relevantă şi mai potrivită pentru un anumit loc de muncă. Dincolo de scurtarea timpului de recrutare, îi ajută pe cei din HR să facă estimări cu privire la salariile pe care ar putea să le primească potenţialii angajaţi. Startup-ul a primit anul trecut o finanţare de 30.000 de euro.

Healthy Workers – ajută companiile mari să îşi cunoască mai bine angajaţii, să afle detalii despre ce îşi doresc de la o companie, despre starea lor şi drept urmare să le poată oferi un mediu de lucru mai plăcut. Startup-ul cu sediul la Amsterdam analizează date ce ţin de mediul de muncă şi de atitudinea angajaţilor pentru a da sugestii legate de ce schimbări trebuie făcute în companie în ideea de a ajuta la retenţia angajaţilor. Startup-ul a obţinut până acum finanţări de 500.000 de euro.

Personio – startup-ul lansat la Munchen în 2015 vine cu un software de gestionare a proceselor de resurse umane şi al angajaţilor pentru firmele mici, de la 10 la 1.000 de angajaţi şi încearcă să acopere toate operaţiunile pe care trebuie să le facă departamentul de HR zi de zi. Compania a obţinut până acum finanţări de 14,3 milioane de dolari.

Sursa: eu-startups.com

Parallax

Vizualizari
1522
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri