Denisa Crăciun

Top salarii: Joburile în străinătate, mai bine plătite decât în România (OLX)

Thumbnail

Ofertele de muncă în străinătate conduc topul anunțurilor de angajare, conform platformei online OLX, care arată că joburile peste granițe sunt plătite cu aproape 1.900 de euro pe lună, mult peste cota celor din România.

Locurile de muncă în străinătate au condus topul anunțurilor postate în platformă, ținând cont de nivelul salariilor oferite, potrivit datelor colectate de OLX în perioada martie 2021 – martie 2022.

Categoria joburilor de peste granițe este urmată, la nivel general, de ofertele financiare pentru candidații la locurile de muncă din categoria ”Șoferi - Servicii auto - Curierat.

Pentru aceste posturi, angajatorii au oferit candidaților, în medie, salarii care s-au ridicat la 1.080 euro.

În topul celor mai bine plătite job-uri au intrat și cele din categoria ”Ingineri - Meseriași - Constructori”, cu o medie a salariilor de 855 euro lunar, foarte aproape de următorul domeniu – ”Personal medical”, cu o medie salarială de 843 euro.

Pe locul al cincilea, ținând cont de ofertele salariale înaintate de companii în platforma OLX, s-a aflat categoria ”Agenți - consultanți vânzări”, cu o medie de 777 euro, urmată de ”Alte locuri de muncă” - 609 euro.

La polul opus, însă, domeniile cu cele mai mici oferte financiare, conform anunțurilor postate pe OLX, au fost, în ultimul an, ”Bone și Menajere”, cu o medie salarială de 421 euro, ”Pază și Protecție”, cu o medie de 447 euro și ”Casieri - Lucrători comerciali” - 459 euro.

Cu toate acestea, chiar și salariile din aceste domenii au înregistrat creșteri ușoare, în intervalul martie 2021 - martie 2022.

De exemplu, ofertele salariale pentru bone și menajere au înregistrat un avans de 5,7% în ultimele 12 luni, cele pentru candidații în domeniul ”Pază și Protecție” au avansat cu 4%, iar cele pentru casieri și lucrători comerciali au crescut cu 7,6%.

”În 2020, la începutul pandemiei COVID-19, recrutările au fost printre primele activități sistate de către companii, indiferent de dimensiunea lor. La mai bine de un an, piața de recrutare a început să dea semne puternice de revenire. Efectele s-au văzut foarte puternic în categoriile care au continuat să funcționeze sau care chiar au crescut substanțial în perioada pandemiei, cum este cazul construcțiilor sau serviciilor de curierat și transport. În altele, precum HoReCa, am putut observa o «revenire la normalitate», accelerată atât de sezonalitate, cât și de limitarea restricțiilor din turism”, a explicat Erol Abdulamit, Product Manager OLX Locuri de muncă.

Domeniile cu cele mai mari creșteri procentuale ale salariilor

Pe parcursul perioadei analizate, ofertele salariale au crescut în majoritatea domeniilor prezente, cu procente care variază între 1% și 15%. Așadar, cea mai importantă creștere a fost înregistrată în domeniul ”Cosmeticieni - Frizeri - Saloane, unde ofertele salariale au urcat cu aproximativ 15%, de la 532 euro, în martie 2021, la 610 euro, în februarie 2022.

Companiile au scos din buzunar mai mulți bani și pentru categoria ”Ingineri - Meseriași - Constructori”, care a înregistrat un avans de aproximativ 13%, la 917 euro, la începutul acestui an.

”Finanțe - Contabilitate”, domeniu în care remunerațiile au crescut cu 8%, la 612 euro, se află pe locul al treilea, la egalitate cu sectorul ”Casieri - Lucrători comerciali”, cu un plus tot de 8%, ajungând la 481 euro. Cu peste 5% au crescut și salariile din categoriile ”Muncă în străinătate” (la 1.957 euro) și ”Bone și Menajere” (la 443 euro).

Cele mai bine plătite joburi în primele luni ale 2022

Dacă ne raportăm doar la primele trei luni din 2022, topul celor mai bine plătite joburi rămâne neschimbat, iar pe locul întâi avem în continuare ofertele financiare aferente anunțurilor de angajare din domeniul ”Muncă în străinătate”, cu o medie de peste 1.950 de euro.

Acesta este urmat de ”Șoferi - Servicii auto - Curierat”, cu o medie salarială oferită de angajatori în 2022 de 1.060 de euro, iar podiumul este completat de ”Ingineri - Meseriași - Constructori”, pentru care companiile au oferit în medie un salariu lunar de 910 euro.

Parallax

Vizualizari
591
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri