Claudiu Zamfir

TOP UE: În România a scăzut cel mai mult numărul firmelor care vând online, când a venit pandemia COVID-19 peste noi

Thumbnail

România este țara UE în care, în 2020, anul în care a venit pandemia COVID-19, a scăzut cel mai mult numărul firmelor care vând online, relevă datele publicate, marți, de Biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat.

În anul 2020, la nivelul întregii Uniuni Europene, 22% dintre firmele cu cel puțin 10 angajați aveau vânzări online, iar 19% au declarat că minimum 1% din cifra lor de afaceri provenea din comerțul pe internet, în creștere cu 1 punct procentual față de anul 2019.

Așa cum s-a putut observa direct din piață, pandemia COVID-19 a determinat o serie întreagă de companii să-și mute pe cât posibil operațiunile de pe canalele convenționale (fizice) pe internet. Se pare că în România lucrurile nu au stat chiar așa. La noi, aproximativ 13% dintre firmele cu cel puțin 10 angajați au declarat că în anul 2020 au obținut măcar 1% din cifra de afaceri prin intermediul comerțului online. România ocupă astfel locul al treilea din coadă la prezența online a companiilor, în rândul celor 27 de state UE.

Thumbnail

În 2020, anul în care afacerile s-au mutat masiv online, firmele din România par să fi luat-o în sens invers: am avut cea mai adâncă scădere din UE a procentajului companiilor care au derulat vânzări online în 2020 comparativ cu 2019 - 6 puncte procentuale în jos. Cel puțin asta arată datele publicate de Eurostat.

Dar explicația ar putea fi și în altă parte: multe firme românești, care vindeau sau ar fi putut vinde online, au ieșit de pe piață tocmai din cauza pandemiei și/sau a măsurilor restrictive impuse de guvern pentru a limita răspândirea virusului. Totuși, dacă ne uităm la datele oficiale de la Registrul Comerțului, în România, în anul 2020, un număr de 5694 de firme (și alți profesioniști) au intrat în insolvență, în scădere cu 12,7% față de anul 2019.

 

Parallax

Vizualizari
1344
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri