Claudiu Zamfir

TOP UE: România, codașă la IT-iști

Thumbnail

România se află la coada clasamentului Uniunii Europene în privința ponderii specialiștilor în tehnologia informației și comunicații (IT&C) în totalul forței de muncă din țară, conform celor mai recente date disponibile, publicate, vineri, de Biroul European de Statistică, Eurostat.

În anul 2020, specialiștii IT&C constituiau doar 2,4% din totalul forței de muncă din România, țara noastră clasându-se pe penultimul loc între cele 27 de state membre UE, la acest capitol.

Doar Grecia avea o pondere mai mică a IT-iștilor: 2%. La vecinii bulgari, ponderea specialiștilor IT&C în totalul forței de muncă era de 3,2%, iar în Ungaria se apropia de 4% .

Pe primele locuri în UE în privința procentajului de specialiști IT&C din totalul forței de muncă se situau, în anul 2020, Finlanda (7,6%) și Suedia (7,5%).

În ansamblu, în Uniunea Europeană, anul trecut, activau 8 milioane de specialiști IT&C, reprezentând 4,3% din totalul forței de muncă din UE, conform datelor centralizate de Eurostat.

Thumbnail

Deși suntem codași la ponderea specialiștilor IT&C în totalul forței de muncă, România e totuși printre țările fruntașe în privința procentului de femei în rândul IT-iștilor. 26,2% dintre specialiștii IT&C din România sunt femei, țara noastră clasându-se pe locul al treilea în UE la acest capitol. În Bulgaria, 28,2% dintre specialiștii IT&C sunt femei, iar în Grecia ponderea femeilor este de 26,5%. La vecinii unguri, doar 12,3% dintre specialiștii IT&C sunt femei (locul al treilea din coadă).

În medie, în cadrul Uniunii Europene doar 18,5% dintre specialiștii IT&C sunt femei.

Thumbnail

Salariile IT-iștilor din România

În România, specialiștii IT&C sunt angajații cel mai bine plătiți.

Conform Institutului Național de Statistică (INS), în luna mai 2021, salariul mediu net în tehnologia informației și comunicații era de 6699 lei.

În rândul specialiștilor din acest sector, cele mai mari salarii nete le primeau cei din domeniul serviciilor în tehnologia informaţiei și serviciilor informatice: 8192 de lei, în medie.

Spre comparație, salariul mediu net în totalul economiei naționale era de 3492 de lei în luna mai 2021. Cele mai mici salarii nete le primesc angajații din hoteluri și restaurante (HoReCa): 1850 de lei, pe luna mai, în medie, potrivit INS.

În anul 2020, sectorul IT&C a contribuit cu 6,8% la formarea produsului intern brut al României și cu un plus de 0,6% la creșterea economică. Alături de construcții, IT&C a fost motorul economiei României, atenuând scăderea economică a țării. În 2020, România a avut o scădere a PIB de 3,9% față de anul trecut per ansamblu.

Construcțiile au contribuit cu 6,6% la formarea produsului intern brut al României - mai arată datele INS.

Cea mai mare contribuie la formarea PIB a avut-o industria: 19,7%, dar acest sector a avut o scădere de 2% în anul 2020 față de 2019, contribuind astfel la scăderea economică din anul 2020.

Parallax

Vizualizari
7959
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Florin
Jurcovici
Ai nostri-s mai zmei, fac intr-o zi ce fac altii-ntr-un an :-D

Pe un ton mai serios, munca in IT, chiar daca bine platita, chiar daca facuta de pe scaun, nu de pe santier, e grea. Oricine lucreaza in domeniu poate confirma. Si mai cere si pregatire temeinica. Ambele-s chestii care nu prea au cautare in randul fortei de munca din Romania.
poza de profil
Marius
RW
O prostie de statistica, facuta aiurea. Lucrez in domeniu, si stiu cat de mult "soft" exportam si cat de in spate sunt veciniii nostri de exemplu. Probabil orice operator de calculator din anumite tari e specialist IT. Asta e chiar un domeniu in care nu suntem coada, faceti o statistica pe exporturi IT, procent din PIB de exemplu si probabil vom fi in top 3 sau 5.
poza de profil
Patkós
Csaba
Ceea ce nu imi place mie la aceste statistici este ca se refera la intreg domeniul IT&C, domeniu foarte vast de la "Dorel" care trage fibra optica de internet si mufeaza cablurile pana la programatorii de top din tara.
Nu mai stiu exact cine a zis, sau care a fost studiul din secolul 20 (poate ma ajuta cineva), dar retin ca s-a ajuns la o concluzie ca doar aproximativ 3% dintre oameni sunt capabili de gandirea abstracta necesara sa fie programatori. Poate acest procent de 3% este usor mai mare in zilele noastre in care multe companii si angajati fac "programare mecanica". Adica nu este nevoie de multa gandire pentru cei care fac o aplicatie CRUD si folosesc un framework X. Inveti framework, inveti cele patru operatii, si da-i inainte. La ce ma refer aici sunt acele persoane din programare care fac munca simpla si repetitiva, fara interes sa faca si partea mai complexa.
Plus, intr-o tara unde dintre absolventii de la facultatile de IT&C mai putin de 20% continua sa si profeseze in domeniu (atentie, nu sa fie programatori, doar sa profeseze in domeniul vast IT&C), este foarte greu sa cresti numarul specialistilor. Cu toate ca facultatile scot pe banda rulanta absolventi IT&C, exista o criza acuta de angajati, si o criza aproape catastrofala de candidati pentru posturile de programare care necesita implicare, mai multa gandire si judecata, capacitatea de a invata continuu, etc.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri