Adi Iacob

Topul orașelor cu cei mai mulți români care își caută job: Harta candidaților

Thumbnail

Capitala este zona zero atunci când vine vorba despre piața muncii ― atât pentru candidați, cât și pentru angajatori, potrivit datelor analizate de o platformă online de recrutare. Aici sunt cele mai multe și cele mai mari companii din România, dar și cea mai consistentă bază de candidați. 41,5% dintre candidații activi, la nivel național, se află în București și caută un loc de muncă tot aici. Clujul este județul cu următoarea cea mai ofertantă situație, deși se află la distanță semnificativă față de București ― înglobează 7% din numărul total de candidați.

”Când vine vorba despre Cluj, lucrurile au explodat în ultimii ani, de când a crescut exponențial volumul investițiilor străine.

Din foarte multe puncte de vedere ― și aici mă refer la dinamica angajărilor, la salarii, la relația dintre angajați și angajatori ― Clujul a devenit din ce în ce mai apropiat de București.

Într-atât de apropiat încât începem să vedem un flux invers al migrației ― nu mai sunt atât de mulți clujeni care vin să lucreze în Capitală cât sunt mai degrabă bucureșteni care vor o relocare definitivă în Cluj”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

În ceea ce-i privește pe candidații din Capitală, 37% se află la început de carieră, aproape 50% sunt mid și senior level și 10% au poziții de management.

Următoarele județe, în funcție de numărul de candidați activi pe care îl au, sunt:

  • Timiș
  • Brașov
  • Iași
  • Constanța
  • Prahova
  • Sibiu
  • Ilfov

De cealaltă parte a clasamentului se află Covasna, Teleorman, Harghita, Giurgiu sau Călărași. Aici, numărul de candidați disponibili pentru angajatori este extrem de limitat. 

”Aceste zone au și un număr mic de candidați, dar și o ofertă săracă a locurilor de muncă. Sunt, mai degrabă, locuri în care angajatorii caută oameni pentru a-i reloca în orașe mai mari.

Pe de altă parte, și candidații se uită mai mult la joburile postate în orașele mari din apropiere, iar cei din sudul țării își doresc să facă tranziția înspre București”, susține Bogdan Badea.

În luna decembrie 2019, rata şomajului a fost de 3,9%, cu 0,1 puncte procentuale mai mică față de cea înregistrată în luna precedentă (3,9% faţă de 4,0%), potrivit datelor Institutului Național de Statistică.

Rata şomajului la bărbaţi a fost cu 0,8 puncte procentuale mai mare decât la femei, iar numărul şomerilor estimat pentru luna decembrie a anului 2019 a fost de 354.000 de români, mai arată datele INS.

Numărul total de şomeri a cunoscut evoluţii diferite în ultimii 15 ani, fiind influențat de criza din 2009-2011 şi de politicile de ocupare din diverse perioade mai scurte de timp, scrie HotNews.ro.

A urmat o perioadă (2011- 2015) de stabilizare a numărului de şomeri, variaţiile de la un an la altul fiind relativ mici (cu cel mult 35.000 persoane). După anul 2015 numărul şomerilor a înregistrat o scădere continuă şi semnificativă.

Deşi se află în tendinţă de scădere, şomajul în rândul tinerilor (15-24 ani) rămâne ridicat, cu o rată de 16,2% în anul 2018. De asemenea, şomajul afectează, în măsură mai mare, absolvenţii nivelelor inferioare de educaţie (mediu şi scăzut), comparativ cu persoanele care au studii superioare.

De exemplu, în anul 2018, rata şomajului pentru persoanele cu studii medii a fost de 4,3%, respectiv 5,8% pentru nivelul scăzut de educaţie valori mult mai mari comparativ cu rata înregistrată pentru şomerii cu studii superioare (2,1%).

De-a lungul ultimului deceniu, persoanele cu studii superioare au avut întotdeauna de suferit cel mai puţin din punct de vedere al ratei șomajului.

Parallax

Vizualizari
1480
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri