Denisa Crăciun

TOP cele mai căutate joburi în 2023 și salariile oferite de firmele din România

salarii 2023 si joburile cautate de romani

Joburile de asistent medical, operator call center, contabil și șofer scoase la bătaie de firmele din România au fost printre cele mai căutate în prima jumătate a anului 2023, arată o platformă de recrutare online.

Românii au făcut peste 4 milioane de căutări de joburi, de la începutul anului 2023 și până acum pe eJobs.ro.

„Prima jumătate a anului a crescut semnificativ numărul de căutări făcute de cei interesați să își schimbe locul de muncă. Vorbim despre o dublare sau chiar o triplare a numărului de căutări, în special pentru pozițiile de entry level. Nu într-un ritm la fel de abrupt, dar observabil față a anul trecut, a crescut și numărul de aplicări înregistrate în platformă. Dacă în primul semestru din 2022 am avut 5,1 milioane de aplicări, în aceeași perioadă din 2023 vorbim despre aproape 5,3 milioane de aplicări”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs.

Poziția de inginer a dispărut în 2023 din topul celor mai căutate 5 joburi pe platforma de recrutare, deși în 2022 a fost cea mai populară. Astfel, în 2023 a fost înlocuită de poziția de șofer, care s-a regăsit în peste 150.000 de căutări active.

În această categorie profesională, cei mai mulți dintre candidați sunt interesați de joburile deschise pentru șoferii de categorie B, șoferii de tir și cei de curierat.

Asistent medical a fost a doua cea mai căutată meserie în primele șase luni din acest an, cu peste 56.000 de interogări în platformă, urmată de cea de contabil (55.000 de căutări) și operator call-center (43.000 de căutări). Deși, în valori absolute, joburile remote suscită un interes mai mare decât anul trecut, raportat la celelalte poziții din clasament, se află în scădere și ocupă, anul acesta, poziția a șasea.

Dacă ne uităm la aplicări, vedem însă că domeniile care au atras cei mai mulți candidați au fost retailul, serviciile, call-center / BPO, IT / telecom și financiar bancar. Din cele aproximativ 5,3 milioane de aplicări, peste 3 milioane au mers către aceste domenii. Faptul că există foarte multe căutări pe pozițiile menționate anterior este un indicator bun pentru ce se va întâmpla, cel mai probabil din toamnă, când eforturile active de a prospecta piața și joburile disponibile vor fi dublate de eforturi active în direcția aplicării propriu-zise. Mai cu seamă în condițiile în care, toamna, în mod tradițional, candidații fac pași concreți în direcția schimbării joburilor”, spuneBogdan Badea.

Ce salarii oferă firmele din România în 2023: Șofer, asistent medical, contabil, operator call center

Salariul mediu net al celor care lucrează ca șoferi pleacă de la o medie de 2.800 de lei, net, în cazul curierilor, spre exemplu, și pot ajunge până la 9.000 de lei sau chiar mai mult în cazul șoferilor de tir, pe curse internaționale, potrivit datelor Salario, comparatorul salarial al eJobs.

Salariul mediu net pentru un contabil, la nivel național, este de 3.600 de lei și poate ajunge la 6.000 de lei, în cazul contabililor șefi, în timp ce operatorii din call-centere se pot aștepta la câștiguri lunare de aproximativ 2.700 de lei. Un asistent medical câștigă, în medie, 3.200 de lei, pe lună.

Alte poziții care au generat un număr mare de căutări au fost agent de vânzări, specialist în resurse umane, lucrător comercial, inginer ori electrician.

Parallax

Vizualizari
2282
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri