Claudiu Zamfir

TOP domenii în care își plasează banii investitorii de la Bursa de Valori București

Thumbnail

Un studiu românesc efectuat în rândul investitorilor de la Bursa de Valori București relevă principalele domenii în care aceștia își plasează banii, în speranța că vor avea cele mai bune câștiguri.

Studiul realizat de companiile Cornerstone Communications și MIA Marketing, transmis joi StartupCafe.ro, arată următoarele:

  • Cele mai multe investiții sunt realizate în sectoarele de energie/utilități (68,9%), IT&C (63,8%) și domeniul financiar-bancar (58,2%), urmate de imobiliare (43,5%), b(37,9%), servicii medicale (34,5%), agricultură (33,9%). La polul opus se situează companii din sectoarele de comerț (30,5%) si farmaceutice (30,5%), producție industrială și construcții (27,1%) și transport (20,3%).
  • Întrebați despre tipurile de acțiuni preferate, 44,6% dintre respondenți au menționat că preferă în egală măsură atât acțiunile care asigură un dividend ridicat, cât și acțiunile cu potențial de creștere ridicat. Un procent semnificativ de respondenți, 40,7%, preferă sa investească în acțiuni cu un potențial de creștere ridicat în timp ce numai 14,7% se uită doar la acțiunile care asigură un dividend ridicat. În ceea ce privește împărțirea deținerilor pe cele două tipuri de acțiuni, 56% dintre respondenți au în portofoliul lor acțiuni care au un potențial de creștere ridicat, în timp ce 44% dețin acțiuni în companii care asigură un dividend ridicat.
  • Din perspectiva randamentului anual vizat pentru investițiile de pe bursă, 61,6% dintre respondenți consideră că un randament anual cuprins între 10-20% este unul mulțumitor. 15,8% dintre respondenți sunt mulțumiți de un randament de peste 20%, în timp ce media tuturor răspunsurilor se transpune într-un randament de 14,5% pe an. Totodată, la întrebarea privind definirea randamentului atractiv, media tuturor răspunsurilor indică 20% pe an.
  • În ceea ce privește numărul de oferte publice inițiale (IPO) și plasamente private la care respondenții au participat în ultimii doi ani, 22,6% au participat la două IPO-uri sau plasamente private, în timp ce 10,2% au investit în cadrul a cinci sau chiar mai multe IPO-uri sau plasamente private în ultimii doi ani. Cei mai mulți dintre respondenți, 23,2%, nu au participat la niciun IPO sau plasament privat în ultimii doi ani.
  • Când vine vorba de activitatea de tranzacționare a investitorilor, 69,5% dintre respondenți au precizat că efectuează tranzacții bursiere lunar sau mai des, în timp ce doar 7,3% efectuează o dată la 4-6 luni. Dintre persoanele care tranzacționează acțiuni săptămânal, 92,3% dețin și criptomonede.
  • În ceea ce privește durata medie de deținere a unei acțiuni, 60% dintre respondenți au menționat că păstrează o acțiune în portofoliu maximum 12 luni, dintre care peste jumătate investesc pentru un termen mai scurt de 6 luni. 16,9% de investitori investesc de obicei în companii pentru o perioadă de 1 până la 2 ani, în timp ce 23,2% dintre investitori au o viziune pe termen mediu și lung, declarând că păstrează o acțiune în portofoliu mai mult de doi ani.
  • Din punctul de vedere al momentului deciziei de a investi la BVB, cei mai mulți dintre respondenți au menționat că au investit pentru prima dată la bursă în ultimii trei ani (52,5%). Un procent însemnat dintre respondenți, 26,6% au precizat că au investit pentru prima dată la BVB în perioada de pandemie, între 2020 și 2021. 18,6% dintre participanții la studiu sunt persoane care au investit pentru prima oară la BVB cu mai mult de zece ani în urmă.
  • În ceea ce privește principalele motive pentru care participanții la studiu au investit bani pe bursa românească, 76,3% au declarat că au făcut acest lucru pentru a obține profit din capitalul de care dispun, 67,2% pentru a beneficia de un randament mai mare decât cel oferit de un depozit bancar, iar 58,2% pentru diversificarea investițiilor. Aproape o treime dintre participanți, 29,4% au fost de părere că este ușor să investești la bursă.

Studiul efectuat de MIA Marketing include răspunsuri primite din partea unui număr de 177 investitori de retail, care la momentul cercetării aveau capital investit la Bursa de Valori București. Dintre respondenți, 77 de investitori au vârsta cuprinsă între 18-35 de ani, 61 între 26-45, iar 39 au peste 45 de ani. În ceea ce privește nivelul de educație al acestora, 88% dintre respondenți au studii superioare. În ceea ce privește ocupația respondenților, 67% dintre aceștia sunt salariați cu normă întreagă, 2% cu jumătate de normă, 13% antreprenori, 9% liber profesioniști, 1% studenți, iar 8% au indicat altă ocupație.

 

Parallax

Vizualizari
5738
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri