Claudiu Zamfir
După un deceniu în care au dominat topul angajatorilor, firmele IT au pierdut mult în privința aprecierii de care se bucurau în percepția angajaților, în România, relevă clasamentul Undelucram.ro 2024.
Mișcările din marile companii de tehnologie, la nivel internațional, marcate de concedieri de personal, par să se simtă și pe piața muncii din România. În 2024, doar o firmă IT a prins TOP 10 Angajatori, clasament realizat de platforma românească Undelucram.ro, pe baza voturilor angajaților.
Subsidiara românească a companiei germane Nagarro este singura firmă IT din Top 10, aceasta clasându-se pe locul 9, anul acesta.
Topul a fost realizat pe baza feedback-ului trimis de angajați în mod anonim pe platformă în perioada octombrie 2023 - octombrie 2024, precizează site-ul de evaluare a angajatorilor, într-un comunicat transmis StartupCafe.ro.
Poziția în clasament este stabilită în funcție de nota generală (70%) și nota pentru alte cinci criterii (fiecare cu un procent de 6%) considerate importante de către angajați:
Principala schimbare a acestei ediții este existența unei singure companii IT&C în clasamentul general, domeniul IT&C predominând topul în ultimii zece ani. De altfel, de cele mai multe ori primul loc a fost ocupat de companii din IT&C: Microsoft, UiPath și MassMutual sunt doar câteva dintre companiile de tehnologie care s-au aflat pe primul loc de-a lungul anilor.
Anul trecut, IT-ul a fost reprezentat în Top 10 de americanii de la MassMutual Romania, care au prins locul 2. Compania dezvoltă tehnologii în domeniul asigurărilor.
„Clasamentul ne arată încă o dată că este o oglindă a datelor macro pe care le-am auzit adesea în ultimul an și jumătate – vedem astfel scăderea la nivel global din IT&C, revenirea domeniului financiar-bancar – sectorul cel mai apreciat înainte de dezvoltarea IT-ului – și un avânt al retailului non-alimentar, industria în care activează extrem de mulți tineri”, a spus Costin Tudor, fondator și CEO Undelucram.ro.
„Rezultatele acestei ediții a topului pot părea o surpriză, dar încă din 2022 am remarcat o diversificare a industriilor din care proveneau companiile aflate pe primele zece locuri. Dacă aproape zece ani IT-ul a dominat acest top, generând cele mai multe organizații pe locuri fruntașe, adesea chiar liderul, această ediție înseamnă o scădere uriașă a acestui sector, doar o companie din IT&C fiind în primele zece clasate. Pe de altă parte, anul acesta a adus o creștere foarte importantă pentru companiile din retail și zona financiară, șase organizații din top fiind din aceste două domenii. JYSK, liderul ediției actuale, a avut un parcurs constant, compania fiind între primele cinci clasate în ultimii patru ani. Astfel, JYSK este un foarte bun exemplu de bune practici despre rolul interacțiunii umane”, a mai spus Costin Tudor.