Denisa Crăciun

Top 2022: Tinerii fără experiență și vorbitorii de engleză, printre cei mai căutați de firmele din România

Interviuri si joburi 2022

În 2022, tinerii aflați la început de carieră, specialiștii și vorbitorii de engleză au fost printre cei care și-au găsit cel mai ușor joburi, arată platforma de recrutare online eJobs.

Peste 420.000 de locuri de muncă au fost postate de firmele din România pe eJobs în 2022.

Conform platformei de recrutare, numărul marchează un istoric al ultimilor 20 de ani și revenirea unor domenii care în 2020 și 2021 și-au desfășurat activitatea cu dificultate. Este vorba despre turism, HoReCa, organizare de evenimente sau industria alimentară.

Top cele mai căutate profiluri de angajați de firmele din România, în 2022

Aproximativ jumătate din numărul total de joburi noi din 2022 au vizat candidații entry level.

Apoi urmează cei care au un nivel mediu de experiență, de 2-5 ani. Topul este completat de candidații fără experiență, specialiștii cu senioritate de cel puțin 5 ani în domeniul lor de activitate și managerii.

De asemenea, și în ceea ce privește eforturile pentru găsirea unui job se observă un avânt al tinerilor, care se apropie de „liderii istorici ai aplicărilor” - categoria de vârstă 25-35 de ani.

În 2022, candidații cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au avut 2,9 milioane de aplicări pentru joburile postate pe eJobs, iar cei din segmentul 25-35 de ani au înregistrat 3,9 milioane de aplicări.

În total, anul acesta a fost depășit pragul de 10 milioane de aplicări.

„A fost un an în care aproape oricine și-a putut găsi job cu ușurință, chiar și pe segmentul de vârstă 45+, acolo unde știm că recrutarea se face mai greu și unde inclusiv candidații sunt mai reticenți și mai temători cu privire la ideea de a-și schimba locul de muncă. Este adevărat, însă, că pentru anumite categorii a fost mult mai ușor să se angajeze pentru că piața a abundat în oferte care li s-au adresat. Ne referim aici în special la cei entry level, cu maximum doi ani de experiență, la specialiști, la vorbitorii de engleză și germană, dar și la cei care dețin competențe digitale sau au experiență în vânzări. Bineînțeles, de cele mai multe ori, un cumul de două sau mai multe din toate aceste criterii s-au regăsit în același anunț de job”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Media salarială înregistrată anul acesta pentru candidații entry level a fost de 3.000 de lei net, la nivelul întregii țări, potrivit datelor Salario, comparatorul salarial al eJobs. 

O medie lunară de 4.000 de lei a fost raportată pentru cei cu 2-5 ani de experiență și 5.200 de lei pentru specialiștii cu senioritate mai mare de 5 ani.

Departamentele pentru care s-au căutat cele mai multe profiluri au fost vânzările, client service / call-center si administrativ logistică.

Toate acestea sunt strâns legate de domeniile care au recrutat cel mai mult în 2022, respectiv retail, servicii, industria alimentară, turism, call-center / BPO și transport / logistică. Discuțiile pe care le avem acum, la final de an, cu angajatorii ne arată că și anul viitor va fi o cerere considerabilă pentru aceste segmente de activitate”, mai spune Bogdan Badea.

Recrutorii sunt acum foarte atenți la abilități precum limbile străine vorbite sau competențele digitale pe care le dețin candidații.

Astfel, peste 170.000 dintre joburile postate în platformă menționau limba engleză în rândul cerințelor și 23.000 aveau trecută limba germană.

„Ne aflăm într-un punct de maturitate a pieței în care, da, angajatorii sunt dispuși să primească în companie candidați care poate nu au facultatea absolvită sau au pregătire într-un alt domeniu de activitate, dar care dețin acel set de abilități necesare jobului, atât din zona de hard skills, de cunoștințe tehnice, cât și din zona de soft skills, care țin mai degrabă de atitudine și de comportament. Limbile străine sau cunoștințele digitale fac parte din acest set de cerințe tehnice importante pentru companii”, adaugă Bogdan Badea.

Parallax

Vizualizari
491
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri