Claudiu Zamfir

Tinerii români la primul job: Aptitudinile candidatului versus pretențiile angajatorului (sondaj Eurobarometru 2023)

tineri-job-dreamstime

Uniunea Europeană a prezentat vineri un sondaj privind piața forței de muncă, iar tineri din România au făcut topul piedicilor pe care le-au resimțit ei în găsirea primului job.

În România, Eurobarometrul a fost efectuat pe un eșantion de 1.000 de persoane cu vârste de 18-35 de ani, în luna martie 2023.

În privința ușurinței cu care și-au găsit prima experiență de lucru din viața lor, 34% dintre tinerii români au avut nevoie de mai puțin de 1 lună de căutări active pentru a își lua jobul lor de debut. În medie, în Uniunea Europeană 32% dintre tineri reușesc să-și găsească prima experiență de lucru în mai puțin de o lună de căutare.

28% dintre tinerii români au nevoie de 1-6 luni de căutări pentru a-și găsi prima experiență de lucru, iar pentru 16% căutările se întind pe 6 luni-1 an, conform sondajului.

Click AICI pentru a extinde foto

sondaj joburi tineri

Referitor la impedimentele resimțite când și-au căutat primul loc de muncă, tinerii români dau vina mai ales pe angajatori. La o întrebare cu răspuns multiplu, 33% dintre tinerii români intervievați au spus că posturile libere pe care le-au găsit nu erau interesante sau potrivite pentru ei, 30% s-au plâns de salariul mic oferit la primul job în România, iar 27% au spus că angajatorii aveau așteptări prea mari de la ei.

22% dintre tinerii români au recunoscut că nu aveau aptitudinile necesare, la primul job la care au candidat, 21% au resimțit concurența mare din partea altor candidați, iar 19% s-au plâns că nu aveau suficiente relații și contacte pentru a fi angajați. Un respondent a putut bifa mai multe răspunsuri la aceeași întrebare, motiv pentru care procentele însumate depășesc 100%.

Click AICI pentru a extinde foto

sondaj tineri 2

Parallax

Vizualizari
1584
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri