Denisa Crăciun
Piețele americane asistă la o vânzare accelerată a acțiunilor din domeniul tehnologiei, în timp ce piețele europene sunt îngrijorate de impactul livărilor de gaze naturale de către Gazprom, pe fondul măsurilor luate de Rusia contra statelor care i se opun, atrage atenția eToro, platformă de tranzacționare.
Astfel, după ce Netflix a pierdut o parte din abonați, pe fondul conflictului din Ucraina, YouTube resimte efectele dispariției veniturilor din Rusia, contribuit la scăderea pieței acțiunilor din domeniul tehnologiei, spune analistul Bogdan Maioreanu.
Totodată, el susține că „în mod neașteptat Tesla a devenit o “stea căzătoare”, pierzând peste 12% din valoare din cauza îngrijorărilor investitorilor cu privire la modul în care Elon Musk va finanța achiziția Twitter, a situației generale a pieței și a îngrijorărilor legate de faptul că India nu acceptă pe piața locală automobilele Tesla fabricate în China”.
Redăm analiza eToro despre Tesla, companie „prinsă în saga achiziției Twitter”.
Saga achiziției Twitter este în derulare, acționarii votând pentru vânzarea companiei către Elon Musk la prețul de 54,20 dolari pe acțiune.
După cum se arată în documentele depuse la SEC - organismul de supraveghere și control al burselor americane - finanțarea de 46,5 miliarde de dolari a tranzacției este acoperită de un împrumut complex de 13 miliarde de dolari, un împrumut în marjă de 12,5 miliarde de dolari, lăsându-i lui Elon Musk sarcina de a aduce restul de 21 de miliarde de dolari în capital propriu.
Potrivit documentelor SEC, Elon Musk a declarat că el crede în libertatea de exprimare, dar și-a dat seama că Twitter nu poate prospera sau servi acest imperativ societal în forma sa actuală.
"Drept urmare, mă ofer să cumpăr 100% din Twitter pentru 54,20 dolari pe acțiune în numerar, o primă de 54% față de ziua anterioară datei în care am început să investesc în Twitter și o primă de 38% față de ziua anterioară datei în care investiția mea a fost anunțată public", a scris Musk. Iar apoi a indicat ca va delista Twitter de la bursă.
O scrisoare de angajament care descrie cum va arăta finanțarea investiției a fost trimisă de un sindicat bancar care include bănci precum Morgan Stanley Senior Funding, Bank of America - BOFA Securities, Barclays, MUFG, BNP Paribas Securities, Mizuho Bank și Societe Generale.
Finanțarea de 13 miliarde de dolari constă într-un împrumut garantat de 6,5 miliarde de dolari, o facilitate de credit revolving garantată de 500 de milioane de dolari, din care 40 de milioane pot fi folosite drept capital de lucru, un împrumut punte garantat de 3 miliarde de dolari și un alt împrumut punte negarantat de 3 miliarde de dolari.
12,5 miliarde de dolari sunt finanțați printr-un împrumut în marjă ce are o scadență de trei ani și urmează să fie garantat cu acțiuni Tesla.
Acesta conține o clauză de rambursare anticipată obligatorie care prevede că acțiunile Tesla nu pot scădea cu mai mult de 40% față de valoarea de la data la care va fi acordată finanțarea.
În cazul în care acest lucru se va întâmpla, vom asista la unul dintre cele mai mari apeluri în marjă din istorie.
Întrebarea esențială pe care și-o pun investitorii este cum va finanța Elon restul de 21 de miliarde de dolari.
Documentele contractului de împrumut în marjă îi permit lui Musk să vândă acțiunile Tesla care nu au fost gajate.
Potrivit Bloomberg, pentru a garanta împrumutul în marjă, Musk ar trebui să pună gaj pe aproximativ 58,7 milioane de acțiuni Tesla. Acest lucru înseamnă că a gajat deja aproximativ 85% din acțiunile sale.
În cazul în care va trebui să vândă acțiuni Tesla pentru a asigura restul de 21 de miliarde de dolari necesari, la un preț de 890 de dolari pe acțiune, va trebui să vândă aproape 23,6 milioane de acțiuni.
Nu este o sarcină ușoară, dar nici una destabilizatoare pentru prețul acțiunii. Elon Musk este cel mai mare acționar al Tesla, cu aproximativ 175 de milioane de acțiuni, reprezentând 17% din companie.
Pe lângă întrebările legate de finanțare, există probleme care sporesc incertitudinea investitorilor. Nu este clar cine va conduce Twitter, deoarece Musk a declarat public că nu are încredere în conducerea companiei.
De asemenea, Musk este foarte ocupat, iar proiectul Twitter va limita și mai mult timpul pe care îl petrece în calitate de CEO al Tesla.
Nu este clar cum va modifica Musk modelul de business al Twitter și de câți noi angajați va avea nevoie pentru acest lucru. Iar pe o piață a forței de muncă restrânsă, aceasta devine o întrebare importantă.
Știm deja că fostul președinte Trump a refuzat să revină pe Twitter, sperând să susțină în schimb dezvoltarea propriei sale rețele sociale Truth Social care are propriul set de probleme, de la perioadele de indisponibilitate ale platformei la mutarea potențialilor abonați pe listele de așteptare precum și problemele legate de fluctuațiile prețului acțiunilor.
Tesla a fost cea mai deținută acțiune la nivel global pe platforma eToro și a doua acțiune deținută de români în primul trimestru din 2022, ceea ce indică faptul că investitorii văd potențialul pe termen lung al acestui sector.
Numărul de investitori care dețin Tesla a crescut cu 12% la nivel global (17% în România) între T4 2021 și T1 2022. Timpul va spune dacă investitorii își vor păstra încrederea în producătorul de vehicule electrice.