Claudiu Zamfir

Țeapă de 175 milioane dolari? Antreprenoarea-minune acuzată de investitor că l-ar fi păcălit, cu clienți falși, să-i cumpere startup-ul

dolari

JP Morgan Chase, considerată cea mai mare bancă americană, a cumpărat un startup financiar, la prețul de 175 de milioane de dolari, de la o tânără antreprenoare, iar acum bancherii o acuză că umflase performanțele firmei cu milioane de clienți falși, să obțină un preț mai mare decât merita.

Charlie Javice avea 24 de ani când a fondat startup-ul financiar Frank, în anul 2016, la New York. Tânăra fondatoare absolvise de puțin timp Wharton Business School, o facultate privată prestigioasă și scumpă, și știa ce înseamnă în SUA problema datoriilor mari pe care le acumulează studenții americani cu taxele de studii. Startup-ul Frank venea cu promisiunea că, folosind o platformă digitală, îi ajuta pe studenți să economisească bani, prin gestionarea creditelor și a ajutoarelor pentru studii.

Antreprenoarea avea să cunoască repede succesul. În anul 2019 intra deja pe lista Forbes 30 Under 30, prin care prestigioasa revistă americană de business îi premiază pe cei mai promițători antreprenori cu vârste sub 30 de ani. Până în 2021, startup-ul lui Charlie Javice a primit investiții totale de 20 de milioane de dolari și se lăuda că avea deja 4,25 milioane de clienți.

Așa se face că JPMorgan Chase, considerată cea mai mare bancă americană, a decis, în 2021, să cumpere Frank. Cu o bază de clienți atât de mare, startup-ul părea o afacere bună și o și mai bună ocazie pentru o bancă veche de 150 de ani să intre în legătură cu noua generație de consumatori.

Atunci, tânăra a primit 10 milioane de dolari la semnătură, iar suma s-a și dublat imediat după aceea, în urma unor negocieri, potrivit Canada Today. De asemenea, ca parte a deal-ului, Charlie Javice a lăsat puțin antreprenoriatul și s-a făcut angajat corporatistă: s-a alăturat, „cu arme și bagaje”, celor de la JP Morgan Chase, ca managing director - șefa departamentului de soluții financiare pentru studenți.

Acum, după un an și patru luni de la achiziție, JP Morgan a anunțat oficial închiderea Frank, platforma-minune care trebuia să ajute studenții să o scoată la capăt cu banii de facultate, potrivit Reuters.

Bancherii au dat-o afară pe Charlie Javice și o acuză pe tânără că ar fi umflat „din pix” numărul de clienți ai Frank, înainte de achiziție. Mai exact, JP Morgan susține că cei 4,25 milioane de clienți cu care a cumpărat startup-ul erau de fapt vreo 250.000. Restul de 4 milioane de clienți din baza de date a Frank ar fi fost inventați de un IT-ist, specialist în data science. Fondatoarea Charlie Javice și încă un șef din cadrul Frank l-ar fi plătit cu 18.000 de dolari pe specialist să creeze conturile false, conform New York Post.

În replică, avocatul tinerei antreprenoare susține că acuzațiile JP Morgan nu sunt altceva decât o acțiune de mușamalizare a greșelilor făcute de bancheri în procesul de achiziție a startup-ului Frank. „După ce JP Morgan s-a grăbit să achiziționeze afacerea-rachetă a lui Charlie, cei de la JP Morgan și-au dat seama că nu pot lucra pe legile existente privind confidențialitatea în cazul studenților, au comis o abatere și apoi au încercat să renegocieze  afacerea. Charlie i-a dat în vileag și apoi i-a dat în judecată”, a spus, pentru Wall-Street Journal, Alex Spiro, avocatul antrerenoarei Charlie Javice.

Parallax

Vizualizari
11111
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri