Denisa Crăciun

Studiu 2023: Românii, tot mai interesați de locuințele caracterizate de modernitate și inovație

Materiale de constructii

Soluțiile moderne ușurează viața, consideră 91% dintre români, în timp ce 86% spun că acestea îi fac să se simtă în siguranță, iar 84% sunt de părere că îi ajută să protejeze mediul înconjurător, potrivit unui studiu despre percepțiile legate de inovație și modernitate atunci când vine vorba de spațiul de locuit. 

Alte beneficii menționate de români sunt facilitarea unui trai mai sănătos (82%) și economisirea (81%), conform unui raport Reveal Marketing Research. 

Odată cu creșterea prețurilor, în 2023 componenta de economisire asociată inovației/ modernității a înregistrat o creștere de 6 puncte procentuale comparativ cu 2022 (75%).

Studiul arată că în prezent, 66% dintre români menționează că sunt preocupați de cheltuielile de modernizare a locuinței, comparativ cu 58% în 2022. Acest aspect este menționat în mai mare masură de femei (70% vs. 63% bărbați) și cei cu vârste între 35 și 44 de ani (72%).

Totodată, 16% dintre cei care au ales BCA ca material principal pentru casa pe care au construit-o sau pe care o construiesc, spun că au făcut această alegere datorită caracterului modern/ inovator (procent în creștere față de 2022, cu 11%), în timp ce 5% dintre cei care construit cu cărămidă spun că au ales acest material pentru că e modern/ inovator.

De cealaltă parte, în ceea ce privește spațiul interior, în timp ce durabilitatea este importantă pentru 69% dintre respondenți, 67% menționează eficiența energetică. Caracterul modern al locuinței înregistrează o creștere semnificativă față de anul trecut, de la 21% la 30%, în special în cazul tinerilor sub 35 ani (48%).

„Românii își doresc să se simtă în control, aceștia vor locuințe care să le ofere atât siguranță fizică, cât și eficiență energetică având în vedere contextul instabil cauzat de inflație și de facturile la energie în creștere. Totodată, aceste aspecte explică și creșterea interesului pentru spațiile de locuit caracterizate de inovație. Astfel că, investiția în soluții moderne, cum ar fi tehnici de construcție de ultimă generație sau folosirea unor materialele inovatoare în construcții sau renovări, îi poate ajuta pe români să economisească pe termen lung, dar și să sporească confortul și siguranța propriilor locuințe”, spune Marius Luican, CEO al Reveal Marketing Research.

Caracterul modern al materialelor de zidărie, din ce în ce mai importat în evaluarea unei locuințe

Opt din zece români acordă o atenție mai mare materialelor de zidărie folosite atunci când se informează despre o locuință. Astfel, 73% dintre cei intervievați spun că ar avea încredere să construiască o casă cu cel mai inovator material de zidarie (în creștere cu 7% față de evaluarea realizată în 2022), într-o măsură semnificativ mai mare cei cu vârste între 35 și 44 de ani (82%).

 

De asemenea, dacă ne referim în mod specific la românii care în prezent sunt în proces de construire a unei case, modernitatea materialului de zidărie (85%) ocupă un loc funtaș, fiind al treilea cel mai menționat atribut după durabilitatea/ rezistența (91%) și siguranța (89%) materialului ales.

Atitudini diferite sunt prezente și dacă ne raportăm la principalele materiale utilizate în casele / blocurile în care locuiesc în prezent românii. Astfel că, 82% dintre cei care locuiesc într-un imobil construit din BCA consideră într-o mai mare pondere că ar avea multă și foarte multă încredere să construiască o casă cu cel mai modern/ inovator material.

Și în rândul specialiștilor în construcții se observă o creștere a percepției față de caracterul modern al BCA-ului, 37% dintre cei care preferă să construiască cu BCA declarând că acesta este un material de zidarie modern / inovator (față de 26% în 2022). Mai mult decât atât, specialiștii declară că aceștia obișnuiesc să recomande folosirea BCA-ului ca material principal de zidărie pentru clienții care își doresc în mod special o casă sigură, modernă, sustenabilă sau eficientă energetic.

Studiul s-a desfăşurat online în perioada 18 - 24 mai 2023 pe un eşantion de 1.228 respondenți + un oversample de 507 persoane care lucrează în domeniul construcţiilor. 

Parallax

Vizualizari
130
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri