Daria Botez
Majoritatea angajaților din România vor să utilizeze inteligența artificială (IA) la job și să învețe noi competențe, în contextul volumului mare de muncă pe care îl au și al schimbărilor din firmele pentru care lucrează, potrivit unui studiu.
Apariția noilor tehnologii, precum IA sau robotică, precum și schimbările preferințelor clienților ale reglementărilor guvernamentale sunt principalii factori care vor remodela locurile de muncă, susțin 40% dintre angajații din România chestionați, conform sondajului PwC Workforce Hopes & Fears 2024.
La nivel global, schimbările tehnologice se află pe primul loc în topul factorilor care vor afecta locurile de muncă, după cum cred 46% dintre respondenți.
„Angajații au început să resimtă din ce în ce mai mult presiunile schimbărilor cu care se confruntă companiile în ultimii ani și care se reflectă în eforturi pentru a ține pasul cu noile tehnologii, reglementări și alte tendințe din economie. Vestea bună este că manifestă optimism și implicare, majoritatea arătându-se pregătiți să se adapteze la noi moduri de lucru, să deprindă alte competențe și să utilizeze tehnologii emergente, așa cum este GenAI. În aceste condiții, angajatorii trebuie să se asigure că investesc atât în angajați, cât și în tehnologii pentru a atenua presiunile și pentru a păstra talentele”, a declarat Dinu Bumbăcea, Country Managing Partner PwC România.
87% dintre angajați cred că sunt pregătiți să se adapteze la noi moduri de lucru și că inteligența artificială generativă (GenAI) le poate crește eficiența la job.
De cealaltă parte, peste o treime au o teamă pentru siguranța locului de muncă. De asemenea, 53% sunt optimiști în ceea ce privește siguranța jobului, iar 36% spun că schimbările recente îi îngrijorează.
„GenAI are potențialul să transforme modelele de afaceri și să schimbe fundamental anumite industrii. Companiile trebuie să evalueze cu precauție riscurile asociate și, în același timp, să acționeze rapid pentru a profita de oportunități. Însă acest demers are șanse de succes doar cu implicarea angajaților. Cultivarea transparenței și încrederii în implementarea strategiei privind GenAI poate ajuta angajații să se simtă încurajați să experimenteze și, în cele din urmă, să inoveze cu ajutorul acestei tehnologii”, explică Daniel Anghel, Partener and Leader Tax, Legal & People PwC România.
Alte îngrijorări ale angajaților sunt legate de stresul din cauza banilor. Ei susțin că deși își pot plăti facturile, nu le mai rămân și pentru economii, vacanțe sau alte cheltuieli.
Conform studiului, o treime dintre angajați și aproximativ 40% dintre directori generali cred că timpul petrecut în activități administrative este ineficient și sunt de acord că GenAI i-ar putea ajuta să economisească acest timp. Cu toate acestea, doar 27% dintre respondenții români se așteaptă ca GenAI să le schimbe fundamental profesia în mai puțin de 5 ani, față de 40% la nivel global.
Satisfacția locului de muncă a crescut de la 53% în 2023, la 59% în 2024, iar salariul rămâne cel mai important criteriu pentru angajați. Totuși, intenția de a schimba angajatorul este exprimată de 20% dintre respondenți, comparativ cu 18% în 2023.
Raportul mai arată că peste 70% dintre respondenții din România consideră că GenAI va crea oportunități salariaților să învețe noi abilități, să fie mai creativi la locul de muncă și să își îmbunătățească calitatea muncii, iar 40% se așteaptă ca GenAI să le aducă majorarea salariilor.
Peste 56.000 de angajați din 50 de țări și regiuni, dintre care peste 500 din România, au participat la sondajul Global Workforce Hopes & Fears Survey 2024 al PwC.