Denisa Crăciun

Studiu: angajații și freelancerii români vor să fie antreprenori în următorii 2 ani

Thumbnail

Aproximativ 70% dintre angajații și 87% dintre freelancerii din România sunt interesați să își deschidă o afacere în următorii 2 ani. Din domeniile principale în care vor să fie antreprenori fac parte comerțul cu amănuntul, IT și comerțul online.

Astfel, 14% dintre angajați vor să înceapă o afacere în comerțul cu amănuntul, puțin peste 10% în HoReCa, 7% în IT și 6% în comerțul online.

De cealaltă parte, freelancerii doresc să facă trecerea către antreprenoriat astfel: în HoReCa (9%), media/marketing (9%), comerțul cu amănuntul (8%) și IT (6%).

La capitolul „pregătire pentru antreprenoriat” lucrurile stau astfel: 56% dintre respondenți declară că au studiat domeniul sau industria în care și-ar dori să activeze, iar 40% au pregătit deja un plan de afaceri.

Procentul freelancerilor care studiază domeniul de interes este foarte apropiat: 57% cercetează industria pentru a înțelege competiția și aspectele legislative, peste 40% au întocmit un plan de afaceri și aproape 30% au urmat programe de mentorat, cursuri și workshop-uri.

Motive pro și contra pentru a deveni antreprenor

  • Aproape jumătate dintre angajați spun că motivul pentru care nu vor să devină antreprenori este lipsa finanțelor, urmată de dificultatea de a conduce un business (34%) și securitatea oferită de job (27%).
  • Motivele pentru care angajații și-ar deschide o afacere sunt: dorința de a se întreține pe seama unui hobby sau a unei pasiuni (aproximativ 20%), oportunitatea de a învăța mai mult decât în poziția actuală de angajat (18%) și libertatea de a-și desfășura activitatea conform propriilor alegeri (17%).
  • Freelancerii ar începe un business pentru oportunitatea de a câștiga pe baza unui hobby sau a unei pasiuni (25%), urmată de libertatea de a-și desfășura munca conform propriilor dorințe (20%) și pentru a fi beneficiarii direcți ai activității prestate (15%).
  • Dezavantajele pe care freelancerii le iau în calcul înainte să devină antreprenori sunt: plata taxelor către stat (18%), asumarea unor riscuri mai mari (14) și fluctuația încasărilor (13%).

Atât angajații, cât și freelancerii consideră în proporție de 57% că un sistem simplificat sau o platformă pentru taxe și contabilitate ar fi necesare pentru pornirea în antreprenoriat.

Studiul a fost realizat în mai 2021 de Unlock Research pentru ING Bank România. 

 

Parallax

Vizualizari
347
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri