Denisa Crăciun

Startup românesc: Trei indicatori de care antreprenorii ar trebui să țină cont pentru o afacere pe marketplace

Business online

Pentru o afacere pe marketplace, antreprenorii ar putea urmări trei indicatori, care i-ar ajuta să intre pe profit operațional după primele 2-3 luni de activitate, susține un startup.

În ceea ce privește amortizarea investiției, modelul de business de tip platformă de marketplace nu presupune achiziționarea de mijloace fixe sau mobile care să fie amortizate, iar 95% din buget este alocat pentru stocul de produse, în timp ce restul de 5% pe cheltuielile de înființare firmă, contabil și internet, arată SellerClub, program care ajută antreprenorii să lanseze o afacere în domeniul vânzărilor online pe marketplace.

Astfel, conform startup-ului, principalii trei indicatori pentru o afacere în domeniul vânzărilor online pe marketplace sunt: 

  • Marja de profit;
  • Rata de retur;
  • Viteza de rotație a stocurilor. 

Astfel, dacă produsele alese nu oferă șansa unei rate a profitului de aproximativ 30% după ce au fost achitate comisioanele pentru platformă și taxe, atunci acel produs nu ar trebui importat. 

„Un produs cu o rată de profit sub 30% devine vulnerabil din mai multe motive. Un produs cu un profit potențial de 15% poate ajunge repede pe pierdere dacă între momentul calculelor inițiale și cel al achiziției se schimbă realitatea pieței. De exemplu, o modificare a cursului valutar poate coborî marja de profit la 11-12%. Ulterior, o creștere a costurilor de transport poate reduce marja de profit la 5-8%. Iar în cazul unor rate de retur de 2-3%, un nivel normal în e-commerce, antreprenorii pot ajunge la concluzia că au muncit degeaba”, susține Jean Enache, co-fondator SellerClub.

De asemenea, o rată de retur acceptabilă este de 2%, un nivel de 2-5% reprezintă un motiv pentru reevaluări și un nivel de peste 5% implică măsuri cât mai rapide.

Rata de retur este un indicator important întrucât arată dacă un antreprenor livrează clienților ce a promis și măsura în care calitatea produselor se ridică la nivelul promisiunilor inițiale.

Al treilea indicator este viteza de rotație a stocurilor, care trebuie să fie de cel puțin 3. Se recomandă ca aceasta să fie la nivelul 5-6 (se împarte cantitatea de produse vândute într-un anumit interval de timp). Cu cât viteza de rotație este mai mare, cu atât eficiența utilizării este mai bună.

Orașe cu cei mai mulți antreprenori care își deschid o afacere online pe platforme de tip marketplace

Orașele cu cei mai mulți antreprenori care își deschid o afacere online pe platforme de tip marketplace sunt București, Galați, Brașov, Iași și Cluj Napoca, potrivit EduKiwi.

Angajații care își doresc o sursă venituri suplimentară, prin care să renunțe la job sau doar să-și crească veniturile reprezintă o categorie importantă de specialiști deveniți antreprenori în e-commerce.

Al doilea profil sunt românii care au emigrat în Diaspora și care vor să se întoarcă acasă, dar să aibă venituri comparabile cu cele din străinătate. Aceștia își lansează afacerea cât încă sunt plecați la muncă peste hotare și ulterior, după ce afacerea înregistrează creșteri constante și reprezintă un venit recurent, decid să se întoarcă acasă.

A treia tipologie este formată din antreprenorii care doresc să-și dezvolte businessul propriu printr-o activitate de e-commerce sau care intenționează să înceapă un business nou într-un domeniu complementar celui în care activează în prezent.

Top obstacole ce stau în calea antreprenorilor care vor să dezvolte o afacere online pe marketplace

Principalele obstacole ce stau în calea antreprenorilor care vor să își dezvolte o afacere online pe o platformă de tip marketplace sunt:

  • problemele cețin de activitatea de import;
  • frica de blocaj și de faliment;
  • alegerea produselor comercializate;
  • accesul limitat la specialiști și resurse. 

Astfel, provocările care țin de operațiunile de import se referă la complexitatea activităților de comerț internațional, mai ales că mulți comercianți importă produse din China, cu taxe și operațiuni vamale, după care produsele sunt vândute pe marketplace atât în România, cât și pe piețele din regiune, Ungaria și Bulgaria.

„O platformă marketplace reprezintă un model de business prin care partenerii își listează produsele fără să investească în bugete de marketing sau în magazine online deoarece are un public deja format, gata să cumpere orice produs care le rezolvă o problemă din viața lor. Astfel, antreprenorii cu businessuri active în mediul online au posibilitatea să vândă mai ușor produse atât pe piaţa naţională, cât şi pe piețele internaționale. Este mult mai ușor să obții profit printr-un marketplace deoarece ai posibilitatea de a vinde produsele din stoc rapid și fără bătăi de cap”, a declarat Mihai Andrei, co-fondator SellerClub.

Platformele globale online de tip marketplace vor ajunge să deţină o pondere de 59% din re­tailul online și 38% din totalul vânzărilor din retail în următorii patru ani, potrivit studiului “Future of Marketplaces Report”.

Aproape jumătate (49%) dintre antreprenori români care își deschid un business pe un marketplace au vârsta cuprinsă între 25 și 34 de ani, fiind urmați de antreprenorii între 35 și 44 de ani (29%), arată startup-ul. 

Parallax

Vizualizari
210
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri