Raluca Abrihan

Antreprenor: În 5 ani, angajații își vor alege locul de muncă în funcție de sănătatea mintală a celor cu care trebuie să lucreze

Thumbnail

Este știut faptul că ne confruntăm, pe lângă pandemie, și cu probleme ce țin de starea psihologică a angajaților, în această perioadă. Mai mult, aceste probleme sunt cel mai des resimțite în mediul antreprenorial, unde 72% dintre antreprenori sunt afectați direct sau indirect de diverse probleme ce țin de sănătatea mintală, comparativ cu 48% dintre cei care nu sunt antreprenori, potrivit unui studiu realizat de Institutului Național pentru Sănătate Mintală din UK, citat de eu-startups.com.

Este o statistică șocantă și o problemă care a fost rareori prioritizată în zona de startup-uri, mai scrie publicația citată, într-un interviu cu Calvin Benton, fondator al firmei Spill – un startup care vrea să vină cu soluții pentru companii prin care să ajute angajații să își gestioneze mai bine probleme emoționale.

“Cu multe produse tradiționale de sprijin pentru sănătatea mintală, există o serie de bariere care deseori îi împiedică pe oameni să primească sprijin, cu excepția cazului în care se află într-un moment de criză. Listele de așteptare, prețurile ridicate ale clinicilor private, birocrație, toate aceste lucruri fac să fie tot mai greu pentru cei ce se confruntă cu o sănătate mintală șubredă”, spune Calvin Benton.

El este de părere că organizațiile care acordă prioritate siguranței psihologice și bunăstării angajaților reușesc să atragă și să-și mențină angajații buni mai mult timp.

Sănătatea mintală precară nu numai că afectează calitatea muncii unei persoane, ci afectează și dinamica echipei. Un raport Monitor Deloitte a estimat că sănătatea mintală slabă a angajaților atrage costuri suplimentare companiilor din sectorul privat cu peste 1.700 de euro pe angajat, pe an, pentru că atrage de de obicei probleme ce țin de absenteism, productivitatea scăzuta, organizarea personalului.

„Cred că am avut de a face și cu un efect puternic al pandemiei atunci când vine vorba de cererea crescută de a oferi sprijin pentru probleme emoționale, în această perioadă. Dar dacă ne uităm la datele adunate în ultimii 10 ani, de la rata episoadelor depresive până la apariția epuizării (burnout) în comparație cu numărul angajaților care se declară satisfăcuți și fericiți, se pare că a existat o tendință descendentă. În opinia mea, pandemia a fost un catalizator pentru ca mai mulți oameni să caute sprijin pentru sănătatea mintală, dar cererea de bază pentru aceasta a apărut cu mult timp în urmă”, spune fondatorul Spill.

El mai subliniază că problemele ce țin de starea sănătății mintale pare să fie deosebit de răspândite în rândul startup-urilor din câteva motive. Spre exemplu, startup-urile sunt adesea o presiune puternică de face lucrurile să se miște cât mai repede, să scaleze rapid, să găsească finanțare, cu antreprenori care muncesc mult și uită adesea de atât de necesarul echilibru dintre viața profesională și viața personală.

Firmele care au obținut finanțare, mai ales când se află la primele runde de investiții, și au un timp limitat de a pune lucrurile în funcțiune, pot exista presiuni și incertitudini în rândul angajaților. Mai mult, fondatorii echipei sunt adesea și acționarii, drept urmare sunt și mai implicați emoțional și mai stresați de creșterea afacerii, iar detașarea de muncă dispare de cele mai multe ori, chiar și după program. De aceea depresiile în rândul antreprenorilor sunt des întâlnite, mai spune fondatorul startup-ului britanic.

„Cred că, în cinci ani, angajații vor alege locuri de muncă în funcție de starea pe care le-o va transmite locul și echipa în care trebuie să lucreze și în funcție reputației companiei de a crea un mediu psihologic bun, înainte de beneficiile salariale. Toți suntem oameni cu minte și sentimente, iar fundamentele psihologice pe care le dorim de la muncă - să fim auziți, recunoscuți, căutați, recompensați și provocați - vor fi mai importanți ca niciodată”, mai spune Calvin Benton.

Citește interviul integral aici.

Parallax

Vizualizari
3975
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri