Adi Iacob

Startup-urile de inteligență artificială din China, incluse de SUA pe lista neagră a companiilor

Thumbnail

Guvernul Statelor Unite au extins lista neagră a companiilor, pentru a include unele start-upuri chineze de inteligenţă artificială, penalizând Beijingul pentru modul în care tratează minorităţile musulmane.

Decizia, care a atras o reacţie dură din partea Beijingului, vizează 20 de birouri de securitate publică din China şi 8 companii, printre care firma de supraveghere video Hikvision, precum şi pe liderii din tehnologia de recunoaştere facială SenseTime Group şi Megvii Technology, scrie publicația Reuters, citată de Mediafax.

Măsura interzice companiilor respective să cumpere componente fabricate de companii americane fără acordul guvernului SUA şi urmează aceeaşi procedură ca cea aplicată în cazul Huawei Technologies, respectiv motivarea cu riscuri de securitate naţională.

Oficialii americani au susținut că măsură nu are legătură cu reluarea, în această săptămână, a negocierilor comerciale cu China, dar avertizează că o relaxare a atitudinii radicale a președintelui Donald Trump nu va avea loc.

Departamentul pentru Comerţ a anunţat că ”entităţile au fost implicate în încălcarea drepturilor omului şi abuzuri în aplicarea campaniei de represiune a Chinei, a detenţiilor arbitrare şi a supravegherii prin mijloace tehnologice a uigurilor, kazahilor şi altor membri ai minorităţilor musulmane”.

”Guvernul american şi Departamentul pentru Comerţ nu pot şi nu vor tolera suprimarea minorităţilor etnice din China”, a spus secretarul pentru Comerţ Wilbur Ross, conform sursei citate.

China susține, pe de altă parte, că Statele Unite nu trebuie să se amestece în afacerile sale interne. “China va continua să ia măsuri ferme pentru a-şi proteja suveranitatea”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Geng Shuang, citat de Reuters.

Hikvision, cu o capitalizare de circa 42 de miliarde de dolari, se descrie ca fiind cel mai mare producător de echipamente de supraveghere video din lume.

SenseTime, evaluată la 4,5 miliarde de dolari la o rundă de finanţare din mai 2018, este una dintre cele mai valoroase companii unicorn de inteligenţă artificială, în timp ce Megvii, susţinută de gigantul de comerţ electronic Alibaba, este evaluată la aproxomativ 4 miliarde de dolari şi se pregăteşte pentru o ofertă publică iniţială prin care vrea să atragă cel puţin 500 de milioane de dolari în Hong Kong.

Celelalte companii incluse pe listă sunt firma de recunoaştere vocală iFlytek, producătorul de echipamente de supraveghere Zhejiang Dahua Technology, firma de recuperare a datelor Xiamen Meiya Pico Information, firma de recunoaştere facială Yitu Technology şiYixin Science and Technology.

Un purtător de cuvânt al Hikvision în SUA a spus că aceasta ”se opune că tărie” deciziei şi a completat că, în ianuarie, a angajat un expert în drepturile omului şi fost ambasador în SUA pentru consultanţă în domeniul complianţei dreoturilor omului.

Hikvision a anunţat că evaluează impactul includerii pe lista neagră şi că lucrează la planuri de rezervă.

John Honovich, fondator al IPVM, a spus că Hikvision şi Dahua îi au drept furnizori pe Intel, Nvidia, Ambarella, Western Digital şi Seagate Technology, iar impactul măsurii asupra companiilor chineze va fi ”devastator”.

Includerea pe lista neagră a Huawei a afectat numeroşi furnizori americani care depindeau de veniturile din partea celui mai mare producător de reţele de telecomunicaţii din lume şi a făcut mai dificil pentru Huawei să îşi vândă produsele.

Reuters a relatat, în august, că Hikvision obţine aproape 30% din veniturile de 50 miliarde de yuani (7 miliarde de dolari) din străinătate.

SenseTime şi-a exprimat dezamăgirea provocată de măsura americană, Megvii a arătat că obiectează puternic, în timp ce Iflytek a anunţat că operaţiunile sale zilnice nu vor fi afectate, iar Xiamen Meiya a susținut că veniturile din străinătate reprezintă sub 1% din veniturile totale, iar majoritatea frurnizorilor săi sunt locali.
 

Parallax

Vizualizari
442
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri