Adi Iacob
Valoarea Monzo, bancă digitală britanică, este estimată să ajungă la 1,5 miliarde de dolari, ca urmare a atragerii unei finanţări de 150 milioane de dolari, care va fi anunţată până la finele acestui an, scrie Financial Times.
Runda de finanţare include investitori importanţi precum Accel Partners, unul dintre cele mai mari fonduri de investiţii globale destinate tehnologiei, cu sediul în Silicon Valley, scrie Mediafax. Ca urmare a acestei investiţii, Monzo va ajunge la o valoare de aproape de patru ori mai mare decât cea de 356 de milioane de dolari din noiembrie 2017, când a făcut precedenta rundă de finanţare.
Este de aşteptat ca finanţarea să fie utilizată pentru a extinde gama de produse a Monzo, inclusiv planurile de a lansa împrumuturi pe termen scurt negarantate sau de a oferi conturi de economii cu dobânzi ridicate prin intermediul unei alte instituţii financiare.
Banca digitală intenţionează să acorde credite, reprezentând 5-10% din depozitele atrase, depozite care aproape toate sunt asigurate în prezent la Banca Angliei.
Tot luna aceasta, startup-ul fintech a început să ofere acces la conturi persoanelor între 16 și 18 ani, scrie TechCrunch. Totuși, anumite opțiuni, cum ar fi descoperitul de cont și cheltuielile legate de jocurile de noroc, vor fi blocate până la împlinirea vârstei de 18 ani.
Monzo este una dintre numeroasele bănci digitale europene care şi-a obţinut, recent, licenţa bancară, alături de Starling şi Atom din Marea Britanie, Klarna din Suedia şi N26 din Germania. A apărut în 2015, primul produs fiind un card pre-pay, iar, începând de anul trecut, permite deschiderea de conturi curente complete, după ce şi-a obţinut licenţa bancară, ceea ce înseamnă că depozitele de până la 85.000 de lire sterline sunt asigurate de sistemul de compensare a serviciilor financiare din Marea Britanie, dar nu percepe comisioane anuale.
Citește și Ce idei de startup-uri fintech mai au românii: Blockchain și multibanking
Monzo nu este singurul „unicorn” dintre băncile digitale europene, ci va intra într-un club cu tot mai mulţi membri. Acţiunile Adyen, procesator de plăţi olandez, au ajuns la o valoare aproape dublă în prima zi de listare din iunie 2018, iar capitalizarea de 16 miliarde de dolari este mai mare decât a unora dintre giganţii bancari europeni. Capitalizarea Wirecard, procesator de plăţi din Germania, a depăşit 25 miliarde de dolari, fiind peste cea Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană.
În aprilie, Revolut, startup-ul fintech prezent şi în România, a primit o finanţare de 250 de milioane de dolari, care i-a ridicat evaluarea la 1,7 miliarde de dolari, de cinci ori peste nivelul la care era anul trecut. De asemenea, anul trecut, TransferWise, companie britanică de schimb valutar transfrontalier, care este prezentă şi în România, a fost evaluată la 1,6 miliarde de dolari, când a atras de la investitori 280 milioane de dolari. Creditorul Funding Circle poate deveni "unicorn", dacă îi reuşeşte oferta publică iniţială planificată spre finele acestui an, care vizează o evaluare de 1,5 miliarde de lire sterline.
Monzo atrage lunar 18.000 de clienţi, având deja aproximativ 870.000, în trei ani de la începerea activităţii, iar ţinta este de a ajunge la 4 milioane, în următorii ani, potrivit CEO-ului, Tom Blomfield. O cincime dintre clienţii săi îşi încasează salariile prin conturile Monzo, iar peste 45% depun, lunar, în conturi cel puţin 500 de lire sterline.
Ca rezultate financiare, Monzo a înregistrat o pierdere anul trecut de 33 de milioane de lire sterline la venituri de 1,8 milioane de lire sterline. Depozitele sale au fost, la sfârşitul lunii februarie, de 71,2 milioane de lire sterline, echivalentul a mai puţin de 150 de lire sterline pe cont.