Redacția StartupCafe.ro

Startup-ul lui Elon Musk, Neuralink, a primit aprobare să testeze implanturi cerebrale pe oameni

Neuralink

Unul dintre startup-urile lui Elon Musk, Neuralink, a anunțat joi, pe Twitter, că a primit aprobare din partea autorităților sanitare americane (FDA) pentru a testa pe oameni implanturile cerebrale, potrivit AFP și Reuters, citat de News.ro. 

„Este un prim pas important care va permite într-o zi ca tehnologia noastră să ajute mulţi oameni”, a declarat compania californiană pe contul de Twitter.

Anunţul că Administraţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a dat undă verde primului său studiu clinic pe om vine după ce anterior Neuralink a avut dificultăţi în obţinerea aprobării.

Neuralink nu a detaliat obiectivele studiului, spunând doar că nu recrutează încă voluntari şi că mai multe detalii vor fi disponibile în curând.

Reuters precizează că nu a primit răspuns la solicitările de comentarii transmise Neuralink şi FDA.

Elon Musk crede că implanturile cerebrale ar putea vindeca o serie de afecţiuni, inclusiv obezitatea, autismul, depresia şi schizofrenia. El spune că acestea ar permite totodată navigarea pe internet şi telepatia.

Musk a ţinut prima pagină a ziarelor la sfârşitul anului trecut când a declarat că este foarte încrezător în siguranţa dispozitivelor și ar fi dispus să le implanteze și copiilor săi, mai arată sursa citată. 

Musk a prezis din 2019 că Neuralink va începe testele pe oameni. Compania a cerut aprobarea FDA la începutul anului 2022, iar agenţia a respins cererea, au declarat pentru Reuters, în martie, şapte actuali şi foşti angajaţi.

Potrivit acestora, FDA a semnalat Neuralink mai multe îngrijorări care trebuiau rezolvate înainte de a aproba testele pe oameni. Problemele implicau bateria cu litiu a dispozitivului, posibilitatea ca firele implantului să migreze în interiorul creierului şi provocarea de a extrage în siguranţă dispozitivul fără a deteriora ţesutul cerebral.

Neuralink, startup fondat în 2016, a fost subiectul mai multor anchete federale.

În luna mai, legislatorii americani au îndemnat autorităţile de reglementare să investigheze dacă alcătuirea unui grup care supraveghea testele pe animale la Neuralink a contribuit la experimentele nereușite.

Departamentul Transporturilor investighează separat dacă Neuralink a transportat ilegal agenţi patogeni periculoşi pe cipuri prelevate din creiere de maimuţă fără măsuri de izolare adecvate.

De asemenea, Neuralink este investigată de Biroul Inspectorului General al Departamentului de Agricultură al SUA pentru posibile încălcări ale normelor de bunăstare a animalelor. 

Implanturile în creier ar putea fi o revoluție în domeniul medical. Noi cercetări arată cum un dispozitiv medical l-a ajutat pe un bărbat rămas paralizat acum mai bine 10 ani să meargă din nou, potrivit CNN.

Implantul dezvoltat de doctorul Gregoire Courtine și colegii săi de la Institutul Federal de Tehnologie din Lausanne, Elevția, creează o legătură directă între creier și măduva spinării, arată sursa citată. Cu ajutorul acestui implant, bărbatul, care a rămas paralizat după un accident de motocicletă ce a avut loc în China, spune că a reușit să meargă „natural” și să parcurgă distanțe de cel puțin 100 de metri.

Ce face Neuralink, startup-ul fondat de Elon Musk 

Neuralink proiectează dispozitive conectate care pot fi implantate în creier pentru a comunica cu computerele. Scopul său este de a ajuta persoanele paralizate sau care suferă de boli neurologice. Oamenii ar putea plăti câteva mii de dolari pentru aceste dispozitive, pe care firma promite să le facă suficient de sigure şi de fiabile pentru a fi folosite ca operaţii elective (de confort). 

Pentru Elon Musk, aceste cipuri ar trebui să permită umanităţii să realizeze o "simbioză cu AI", după cum spunea el în 2020 la conferinţa anuală a companiei.

„Suntem încrezători că dispozitivul Neuralink este pregătit pentru oameni, aşa că termenul depinde de aprobarea FDA”, a declarat el pe Twitter la sfârşitul lunii noiembrie, la o lună după ce a cumpărat reţeaua socială.

În iulie 2019, miliardarul a estimat că Neuralink ar putea efectua primele sale teste pe persoane în 2020. Deocamdată, prototipurile, de mărimea unei monede, au fost implantate în craniul unor animale. Mai multe maimuţe sunt acum capabile să acceseze jocuri video sau să "tasteze" cuvinte pe un ecran urmărind mișcarea cursorului.

La sfârşitul lunii noiembrie 2022, startup-ul a prezentat, de asemenea, ultimele sale progrese în ceea ce priveşte proiectarea unui chirurg robotizat şi dezvoltarea altor implanturi, care urmează să fie instalate în măduva spinării sau în ochi, pentru a restabili mobilitatea sau vederea.

Parallax

Vizualizari
847
Conţinut
Parerea ta despre articol
1.594
Just for testing :

interaction: 0.75

popularity: 0.94

publishing: 3.1

expertise: 0.08

rating: 1.594

Articole publicate : 945
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri