Raluca Abrihan

Un startup care vrea să realizeze computere cuantice primeşte o investiţie de 2,7 milioane dolari. Cum funcţionează această nouă tehnologie

Thumbnail

Un startup năcut într-un laborator de la Universitatea Harvard, care lucrează la dezvoltarea computerelor cuantice, a primit o finanţare de tip seed de 2,7 milioane de doalri. Printre invesitori se numără şi Samsung.

Printre fondatorii startup-ul numit Aliro Technologies se numără şi un cercetător de la Harvard, Prineha Narang, care a înfiinţat Quantum Information Sciences Lab, în cadrul aceleaşi universităţi, notează BusinessInsider.

Tehnologia computerelo cuantice se află încă la început. Cercetători din startup-uri dar şi din mari companii lucrează la dezvoltarea acestor computere menite să aibă o putere şi viteză de lucuru de mii de ori mai mare faţă de computerele clasice. Acestea ar putea fi folosite pentru a rezolva probleme complexe precum evaluarea unor noi medicamente, calcularea mai eficientă a rutelor sau analizarea unor noi materialelor de construcție - probleme pe care computerele moderne nu le pot rezolva eficient.

De asemenea, Aliro lucrează la dezvoltarea unui instrument dedicat dezvoltatorilor de softuri prin care aceştia să poată dezvolta la rândul lor softuri speciale pentru computerele cuantice.

Printre investitorii acestei runde se numără Flybridge Capital Partners, Crosslink Ventures şi un fond de investiţii al companiei Samsung.

La începutul acestui an IBM a prezentat la CES Las Vegas primul computer cuantic comercial, amplasat într-un cub cu latura de 3 metri înălțime.

Până acum, computerele cuantice - care se folosesc de puterea mecanicii cuantice pentru a face un număr uluitor de calcule - au existat doar în forma dezasamblată, în laboratoarele de cercetare, fiindcă au foarte multe componente și au nevoie de un mediu pretențios, excepțional de bine controlat.

În loc să utilizeze biți, un calculator cuantic folosește așa-numiții qubiți, cea mai mică unitate de stocare a informației cuantice. Computerele cuantice se folosesc de faptul că qubiții pot avea starea 0 și starea 1 în același timp (adică o superpoziție), pe când un bit clasic poate avea fie valoarea 0, fie valoarea 1. Fiind atât de diferite și de puternice, computerele cuantice pot rezolva probleme mult mai complicate decât pot computerele convenționale de acum, mai ales în domenii precum descoperirea de noi medicamente sau de noi materiale.

Parallax

Vizualizari
1904
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri