Denisa Crăciun

Spălare de bani prin criptomonede: Români, condamnați la închisoare în SUA

Frauda online

Cinci români au fost condamnați la închisoare în SUA pentru rolurile pe care le-au avut într-o rețea de hackeri ce ar fi folosit reclame false pentru a înșela peste 900 de persoane. 

Ionuț-Răzvan S., în vârstă de 35 de ani, a pledat vinovat în aprilie 2022 pentru acuzații legate de o schemă prin care grupul de hackeri posta pe site-uri de licitații și vânzări online reclame la produse care nu existau de fapt, potrivit Departamentului de Justiție al SUA (DOJ).

El a fost acuzat că a spălat peste 3,5 milioane de dolari câștigate prin schemă.

Alți patru români au pledat vinovați și au fost condamnați pentru rolul lor în acest grup infracțional în perioada 16-18 noiembrie 2022, printre care: Rafael-Liviu C. și Alexandru Cătălin C. au primit fiecare câte 5 ani și o lună de închisoare, Gabriel Constantin G., 5 ani și 3 luni, iar Ciprian-Ionuț F. a primit 5 ani și 10 luni de închisoare. 

Grupul infracțional, din care făceau parte 28 de persoane, a dezvoltat în 2014 un serviciu care le permitea hackerilor din SUA să spele veniturile obținute din fraudarea licitațiilor online. 

Doi dintre români au postat reclame false pe site-uri web de licitații și vânzări online, pentru bunuri care nu existau de fapt. Au creat conturi online fictive și au postat aceste reclame pentru a comunica cu victimele, uneori folosind identitățile furate ale unor americani pentru a face acest lucru, potrivit DOJ. 

Pentru a convinge victimele să trimită bani pentru bunurile promovate, grupul folosea diverse metode și le oferea facturi care conțineau mărcile unor companii cunoscute.

Banii primiți de la cei înșelați erau apoi convertiți în criptomonede și trimiși către Ionuț-Răzvan S., Rafael-Liviu C. și Alexandru Cătălin C. La rândul lor, ei converteau criptomonedele în moneda fiat.

Parallax

Vizualizari
3431
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri