Denisa Crăciun

Sondaj 2023: La ce se uită angajații români când aleg un job și de ce ar schimba locul de muncă

angajati 2023

Pachetul salarial și oportunitățile de dezvoltare profesională sunt principalele criterii de care țin cont angajații români atunci când aleg un job, potrivit unui sondaj din 2023.

După oferta salarială și perspectivele de dezvoltare profesională urmează flexibilitatea programului și posibilitatea de a lucra online, arată un sondaj realizat în luna mai de Undelucram.ro, platformă ce reunește online angajații din România.

Studiul arată că 77% dintre angajati se gândesc și la impactul pe care îl au din rolurile lor în societate, iar pentru 43% implicarea în societate este echivalentă cu impactul direct al muncii pe care o fac.

7% dintre angajați ar vrea să devină antreprenori

Pachetul salarial a fost principalul motiv pentru care 24% dintre respondenți și-au ales jobul actual, 17% au fost motivați de perspectivele de promovare și dezvoltare profesională, 16% au apreciat flexibilitatea programului și tot 16% posibilitatea de a lucra online.

De asemenea, 11% dintre angajați și-au ales locul de muncă pentru domeniul în care activează compania, iar același procent pentru impactul pe care îl are jobul actual. Aproape 10% dintre angajați și-au ales locul de muncă în funcția de brandul companiei, iar 8% în funcție de manageri și colegi.

Studiul mai arată că:

  • În jur de 28% dintre respondenți și-ar schimba actualul job dacă ar primi o ofertă care poate include beneficii extrasalariale precum card de masă, vouchere cadou/de vacanță, sau asigurări;
  • 22% dintre salariați ar face acest lucru pentru oportunități mai bune de promovare sau dezvoltare profesională;
  • Aproximativ 13% dintre angajați și-ar schimba locul de muncă pentru unul care oferă mai multă flexibilitate sau unul care are însemnătate pentru ei și un impact benefic asupra societății;
  • În jur de 7% dintre angajați ar vrea un alt job din cauza volumului foarte mare de muncă și pentru a nu mai lucra overtime;
  • 7% ar vrea să devină antreprenori, iar 6% și-ar dori să aibă un alt manager.

Ce îi determină pe români să rămână la jobul actual

Pachetul salarial este principalul motiv care îi determină pe 19% dintre angajații români să rămână la un loc de muncă, în timp ce 18% sunt motivați de faptul că au un loc de muncă stabil.

17% rămân la același loc de muncă datorită echipei cu care lucrează, iar 16% rămân pentru că au un echilibru între carieră și timpul liber.

În jur de 11% dintre angajați rămân la actualul loc de muncă pentru recunoașterea pe care o primesc din partea echipei, 9% pentru impactul pe care munca lor îl are în societate, 8% pentru perspectivele de dezvoltare profesională și tot 8% pentru proiectele în care sunt implicați.

Impactul muncii în societate, tot mai important pentru angajații români

43% dintre respondenți spun că implicarea în societate înseamnă să simtă că munca lor are un impact pozitiv în comunitatea din care fac parte.

În jur de 23% dintre angajați simt că se implică în societate atunci când donează bani sau alte produse către persoane sau asociații, în timp ce 13% simt că aduc o contribuție atunci când fac voluntariat.

Dacă ar fi să aleagă între pachetul salarial și impactul muncii lor în societate, 18% dintre angajați ar alege un loc de muncă în funcție de impactul avut. De asemenea, 48% dintre angajați nu ar accepta un salariu mai mic pentru un loc de muncă cu impact social mai mare.

„Creșterea prețurilor, inflația și dinamica pieței muncii se reflectă asupra priorităților angajaților români. Principalul factor motivant de a alege și a rămâne la un loc de muncă este pachetul salarial, care este cu atât mai atractiv, cu cât are o ofertă mai competitivă de beneficii extrasalariale. Observăm și o preocupare importantă a oamenilor față de impactul pe care munca lor îl are în societate” a explicat Costin Tudor, fondator și CEO Undelucram.ro.

„Angajații români vor fi mai motivați să rămână la un loc de muncă dacă sunt mulțumiți de pachetul salarial, însă aspecte precum preocuparea angajatorului pentru starea lor de bine acasă și la serviciu, echipa cu care lucrează, stabilitatea locului de muncă și echilibrul între timpul liber și carieră sunt la fel de relevante. În plus, tot mai mulți angajați pun preț pe sentimentul că munca are sens pentru ei sau că are un impact pozitiv în societate. Așadar, dincolo de recompensele financiare, angajații au nevoie de un mediu de lucru în care să simtă că munca lor contează, că pot lucra bine în echipă și că pot avea suficient timp pentru viața lor personală”, a declarat Manuel Fernandez Amezaga, Chief Executive Officer la Sodexo Benefits and Rewards Services România & Bulgaria.

Studiul a fost realizat în luna mai 2023 de Undelucram.ro în parteneriat cu Sodexo Benefits and Rewards Service. La sondaj au participat 2.186 de respondenți care sunt angajați în domenii precum IT, retail, financiar-bancar, Business Process Outsourcing & servicii, telecomunicații, producție bunuri de consum, servicii de sănătate, producție industrială, HoReCa, producție-transport hidrocarburi/energie, servicii științifice/tehnice, construcții/imobiliare, media & cultură.

Parallax

Vizualizari
1332
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri