Raluca Abrihan
Autorităţile britanice au anunţat închiderea unui site aflat la originea a peste patru milioane de atacuri informatice în lume, în cadrul unei operaţiuni internaţionale care a condus la mai multe arestări, relatează AFP, citată de News.ro. Site-ul putea fi închiriat cu 14,99 dolari.
”Hackeri din întreaga lume au folosit site-ul webstresser.org, care putea să fie închiriat cu doar 14,99 dolari (12,30 euro), cu scopul de a lansa peste patru milioane de atacuri” online, a anunţat National Crime Agency (NCA) într-un comunicat.
”Autorităţile din cinci ţări, inclusiv Olanda, Serbia, Croaţia şi Canada, cu susţinerea poliţiei scoţiene şi a Europol, au ţintit şase membri ai grupului infracţional din spatele webstresser.org”, a precizat Agenţia naţională britanică de luptă împotriva crimei, potrvit News.ro.
În paralel, poliţia olandeză, susţinută de omoloagele ei germană şi americană, ”a confiscat servere şi a închis site-ul în această dimineaţa la ora (locală) 11.30 (13.30, ora României)”, a adăugat ea.
Site-ul era utilizat în vederea lansării unor ”atacuri prin negarea serviciului” - ddos - care vizează să ”inunde” o reţea sau un computer cu solicitări, cu scopul de a le împiedica să funcţioneze.
Pagina de primire a site-ului prezenta miercuri la prânz un mesaj care anunţa că numele domeniului a fost confiscat de către Departamentul american al Apărării.
În cadrul anchetei sale, NCA a identificat o adresă la Bradford, în nordul Angliei, unde a efectuat o percheziţie, asociată unui individ suspectat că s-a asociat atacului informatic care a afectat ”şapte dintre cele mai mari bănci britanice” în noiembrie 2017. Aceste bănci au fost ”constrânse să-şi limiteze operaţiunile, antrenând costuri în valoare de sute de mii de lire sterline în vederea restabilirii serviciului”, potrivit NCA.
Agenţia a identificat ulterior ”infrastructura criminală” - situată în Olanda - şi a ”lucrat în colaborare cu poliţia olandeză” pentru a pune capăt acţiunilor acesteia.
”Prin natură, criminalitatea cibernetică este o ameninţare care traversează frontiere, iar răspunsul nostru trebuie să se sprijine pe o colaborare strânsă între servicii”, a subliniat Jo Goodall, o anchetatoare dela NCA.
”Arestările efectuate în ultimele două zile arată că Internetul nu oferă un anonimat absolut contravenienţilor, iar noi sperăm să identificăm alţi suspecţi legaţi de site în săptămânile următoare”, a adăugat ea.
În Croaţia, Ministerul de Interne a anunţat într-un comunicat că site-ul ”era administrat de către un cetăţean croat în vârstă de 19 ani, arestat”.
Prezentat ca proprietarul site-ului şi suspectat de o infracţiune gravă contra securităţii sistemelor informatice, el riscă ”o pedeapsă cuprinsă între unul şi opt ani de închisoare”.
În Serbia, două persoane în vârstă de 19 şi 21 de ani, suspectate că ar fi administratori ai site-ului, au fost arestate, potrivit Ministerului sârb de Interne. Belgradul a precizat că site-ul Webstresser era considerat drept cea mai mare piaţă mondială de închiriere de servicii în acest tip de atacuri.