Claudiu Zamfir

Șeful Fed a atacat iar criptomonedele: Sunt vehicule pentru speculații

Thumbnail

Criptomonedele au fost atacate din nou de Jerome Powell, președintele Rezvervei Federale a SUA - sistemul bancar central american, pe fondul ascensiunii bitcoin și al debutului în forță  pe bursă reușit miercuri de platforma de tranzacționare cripto Coinbase.

Sunt într-adevăr vehicule pentru speculație. Nu sunt folosite cu adevărat ca mijloc de plată” - a spus Jerome Powell, care ocupă în SUA funcția aproximativ echivalentă cu cea de  guvernator al Băncii Naționale în România.

„Isărescu al americanilor” crede că criptomonedele nu se pot compara nici cu banii fiat, ca mijloc de plată,  dar nici cu aurul, ca purtător de valoare. „De mii de ani, ființele umane au dat aurului o valoare specială pe care nu o are” ca metal industrial- a mai spus Jerome Powell, citat de CNBC.

Liderul bancar american a făcut aceste declarații miercuri într-un interviu virtual în cadrul Economic Club of New York, acordat lui David Rubenstein, cofondator al Carlyle Group. Powell mai lansase critici asemănătoare asupra criptomonedelor și în martie, pe fondul ascensiunii bitcoin.

Și acum bitcoin a crescut puternc. Miercuri, cea mai valoroasă criptomonedă a sărit și de 64.000 de dolari, după care a scăzut puțin sub 63.000 de dolari la un moment dat, cu anumite fluctuații.

Coinbase - debut în forță pe bursa Nasdaq

În aceeași zi, Coinbase (COIN) și-a făcut debutul în forță pe bursa Nasdaq. Platforma americană de tranzacționare de criptomonede a încheiat ziua de miercuri la 328,28 dolari pe acțiune, mult peste prețul de referință de 250 de dolari. Astfel, valoarea de piață companiei a crescut de la 65 de miliarde de dolari la 85 de miliarde de dolari în prima zi de tranzacționare.

Acțiunile Coinbase au atins un maxim de 429,54 dolari, dar și un minim de 310 dolari, înainte să încheie cu 328,28 dolari.

Valoarea companiei a crescut astfel, la debutul pe bursă, de mai mult de 10 ori față de evaluarea pe care o primise la ultima rundă de investiții privată, primită în anul 2018.

Exchange-ul de criptomonede Coinbase a fost fondat în anul 2012, la San Francisco, de  Brian Armstrong (CEO), fost inginer la site-ul de închirieri de locuințe Airbnb, și de Fred Ehrsam, fost trader în grupul financiar Goldman Sachs.

Înainte de listarea la bursă, Coinbase a raportat, pe anul 2020, venituri totale de 1,27 miliarde dolari, în creștere substanțială de la 0,53 miliarde de dolari cât obținuse în 2019. Profitul net pe anul 2020 a fost de 322,3 milioane de dolari, după ce în anul 2019 ieșise pe pierderi cu 30 de milioane de dolari.

Cea mai mare parte a veniturilor Coinbase au fost obținute din comisioanele de pe urma tranzacțiilor cu bitcoin și ethereum. 56% din volumul tranzacțiilor de pe platformă a fost cu cele două criptomonede.

De asemenea, la 31 decembrie 2020, Coinbase avea 1.249 de angajați, de 6 ori mai mulți față de anul 2017 (199 de angajați).

Parallax

Vizualizari
2185
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri