Adi Iacob

Jeff Bezos: Firmele mari supraviețuiesc 30 de ani. Amazon va intra în faliment

Thumbnail

CEO-ul Amazon, Jeff Bezos, a vorbit în repetate rânduri despre moartea inevitabilă a companiei sale, iar conform convingerii lui, firmele mari tind să trăiască doar pentru "decenii". Șeful platformei de e-commerce a spus chiar că speră că va muri înainte de falimentul companiei pe care a crescut-o.

Jeff Bezos a înfiinţat Amazon în 1994, iar momentan este cea mai valoroasă companie din lume - care l-a transformat în cel mai bogat om din istoria modernă.

Dar miliardarul pare convins că Amazon este sortit să moară, scrie Mediafax. De trei ori în ultimii cinci ani, Bezos a vorbit despre sfârşitul inevitabil al firmei.

O asemenea discuţie este total neobişnuită pentru un CEO al unei companii importante. Cu presiunea pieţei şi cu investitorii exigenţi care se uită peste umăr, directorii executivi sunt în mod normal neabătut de pozitivi cu privire la perspectivele firmei lor.

Dar se pare că o teamă de eşec îl bântuie pe Bezos. Iată câteva dintre momentele în care el a vorbit despre moartea inevitabilă a lui Amazon:

2013: Bezos spune că societăţile mari trăiesc doar pentru "câteva decenii"

Bezos a vorbit la emisiunea de pe CBS - 60 Minutes, în 2013, pentru a prezenta serviciul Amazon aflat în dezvoltare de livrare automată cu drona. "Companiile au o viaţă scurtă ... şi a lui Amazon va fi întreruptă într-o zi", a spus el.

Întrebat dacă acest lucru îl îngrijorează, Bezos a răspuns: "Nu-mi fac griji pentru că ştiu că este inevitabil. Companiile vin şi pleacă, companiile care sunt cele mai strălucitoare şi mai importante din orice epocă - aştepţi câteva decenii şi...au «plecat»".

2017: Bezos se gândeşte la un "declin greu, dureros" într-o scrisoare adresată acţionarilor

Bezos a elaborat filosofia "Ziua UNU" într-o scrisoare din 2017 adresată acţionarilor, în care a răspuns la o întrebare pe care a avut-o într-o întâlnire despre cum arată "Ziua a doua".

"Ziua a doua este stază. Urmată de irelevanţă, urmată de declinul chinuitor, dureros, urmată de moarte şi de aceea este întotdeauna....prima zi", a răspuns Bezos.

2018: "Eu prezic că într-o zi Amazon va eşua"

Într-o înregistrare a unei întâlniri de vârf a companiei, obţinută de CNBC, Bezos era la fel de convins de decesul inevitabil al lui Amazon.

"Amazon nu este prea mare pentru a eşua ... De fapt, eu prezic că într-o zi Amazon va eşua", a spus Bezos în răspunsul către un angajat care l-a întrebat despre companii mari aflate în faliment.

"Amazon va intra în faliment. Dacă vă uitaţi la companiile mari, durata lor de viaţă este de 30 de ani şi nu de 100 de ani", a spus el.

Bezos a continuat să spună că sarcina lui a fost să întârzie acea dată cât mai mult timp posibil. Amazon a împlinit vârsta de 24 de ani în iulie, aşa că se apropie rapid de punctul de referinţă al lui Bezos de 30 de ani.

Parallax

Vizualizari
950
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri