Raluca Abrihan

Șapte din zece directori de securitate IT cred că războiul cibernetic global e o amenințare pentru firmă - studiu

Thumbnail

71% dintre directorii de securitate IT susțin că războiul cibernetic e o amenințare reală pentru compania în care lucrează, însă doar unul din cinci recunoaște că nu are încă o strategie clară de a limita acest risc, arată un studiu global al Bitdefender.

Jumătate dintre respondenți spun că se așteaptă ca războiul informatic să producă un impact vizibil în economie în următoarele 12 luni, de aceea lucrează la o strategie care să limiteze consecințele negative asupra companiei, în cazul unui potențial conflict în spațiul cibernetic.

Atacurile cibernetice avansate urmăresc obținerea de avantaje față de alte țări și vizează mai ales accesul la informații privilegiate și la proprietate intelectuală și la organizații și sisteme cu rol strategic în siguranța națională, precum servicii de utilități și la alte infrastructuri critice. De interes pentru un actor străin poate fi și manipularea opiniei publice în anumite direcții pentru influențarea alegerilor, așa cum s-a mai întâmplat în SUA și Europa. Marile companii sunt ținte directe ale războiului informatic întrucât, dincolo de importanța în economie, dețin și date sensibile care se pot transforma într-un plus semnificativ pentru competitorii acestora din alte țări.

Studiul mai arată că 51% dintre directorii de securitate IT vor să investească suplimentar în securitate informatică și urmăresc să convingă conducerile companiilor despre riscurile la care se expun și potențialele consecințe ale unui atac devastator.

„După sol, aer, apă și spațiu, sectorul informatic este noul teritoriu unde statele se luptă pentru supremație. Atacurile sunt derulate de grupări formate din cei mai buni specialiști în domeniu și necesită investiții semnificative din partea fiecărui stat. Beneficiile unor operațiuni de succes pot fi însă uriașe când îndeplinesc obiectivele vizate și se pot cuantifica în câștiguri în bani, influență sau în prejudicii create entităților atacate”, spune Liviu Arsene, specialist în securitate informatică la Bitdefender.

Printre temerile angajaților din companii se numără și ascensiunea ransomware, amenințare informatică ce blochează accesul la anumite date și oferă deblocarea în schimbul unei recompense. Jumătate au observat o intensificare a activității ransomware pe durata pandemiei, iar trei sferturi se așteaptă la o creștere și în următorul an. În lipsa unor măsuri de protecție eficiente, unul din doi directori de securitate IT spune că firma unde lucrează ar plăti recompensa cerută de către atacatori în eventualitatea unei infectări pentru a redobândi accesul la datele blocate sau a împiedica dezvăluirea acestora către public, contrar recomandărilor specialiștilor de a nu finanța grupări de criminalitate informatică.

Studiul a fost realizat în mai 2020 prin chestionar online și e-mail de către Saphio Research pentru Bitdefender pe un eșantion reprezentativ de 6.700 de profesioniști din securitate informatică din companii cu peste 10.000 de angajați și activitate în SUA, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Germania, Franța, Italia, Spania, Danemarca și Suedia.

Parallax

Vizualizari
414
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri