Denisa Crăciun

Scumpirea materialelor de construcții a năvălit pe șantierele românești: „Au crescut toate prețurile, doar că la unele au crescut exagerat”

Thumbnail

Firmele de construcții se confruntă cu o problemă care încă nu are soluție: prețurile la materialele de construcții au crescut considerabil în ultima perioadă. Consiliul Concurenței a demarat o investigație în iulie, dar acum, în septembrie, antreprenorii resimt puternic scumpirile în proiecte și pe șantiere.

PriceFlux (un serviciu online de monitorizare a prețului) a constatat că magazinele online de bricolaj din România au mărit, în ultimul an, prețurile la principalele categorii de produse cu până la 300%.

Lemnul ar fi înregistrat o creștere medie a prețului, de aproape 16% în iulie 2021 față de aceeași perioadă a anului 2020, fiind cea mai mare scumpire a unui produs utilizat în construcții, conform aceleiași surse.

Alte creșteri au putut fi observate la plăcile OSB sau blaturi din lemn de la anumiți producători, de până la 300%.

O cauză, spun anumiți întreprinzători, este pandemia COVID-19, pe fondul căreia companiile străine au majorat prețurile, cel mai probabil pentru a-și acoperi pierderile din lockdown.

Ce spun firmele de construcții

Creșterea prețurilor la materialele de construcții a produs deja efecte pe piața imobiliară. Antreprenorii nu găsesc justificări pentru această situație, iar majorarea costurilor li se pare „artificială”.

Florin Duma, președintele Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii Prahova și fondator al companiei Durocar, spune că scumpirile la materialele de construcții au început să se resimtă în urmă cu două luni și continuă să crească de la o săptămână la alta.

„Cheresteaua s-a scumpit, eu nu am nicio explicație pentru această creștere de preț, practic s-a dublat prețul la cherestea, la fier, oțelul beton, profilele din fier care s-au scumpit cu 30 - 35%, profilele din aluminiu pentru tâmplăria din aluminiu care, de asemenea, au o creștere de 30 - 40%. O creștere mai mică au cimentul, betoanele, pavelele, materialele pentru pereții din gips carton, care înregistrează o creștere de 5 - 10%”, spune fondatorul companiei de construcții.

Situația de pe piața internațională a influențat creșterea prețurilor la anumite materiale precum fierul beton, pe care România îl importă, explică antreprenorul: „Fierul beton practic noi îl importăm și importându-l, probabil că scumpirea oțelului beton este ca urmare a scumpirii la producător în afara țării”.

Dincolo de aceste produse, costul lemnului s-a dublat sau chiar s-a triplat, lucru surprinzător, ținând cont că România nu importă „mai ales lemnul brut, cheresteaua, bușteanul”, spune Florin Duma.

Piața imobiliară resimte puternic efectele majorării prețurilor la produsele pentru construcții. Spre exemplu, prețul unei construcții varia între 800 și 1.500 euro metrul pătrat, însă a crescut brusc, de la 1.400 până la 2.00 euro metrul pătrat, confirmă antreprenorul.

Deși prețurile continuă să crească, salariile angajaților nu s-au majorat, ponderea de manoperă fiind între 30% – 40% din valoarea unei construcții. Astfel, „30% dintr-o construcție nu a crescut deloc, pentru că salariile nu s-au mărit”, conform lui Florin Duma.

Și firma Global Optim Building a resimțit creșterea prețurilor la materialele de construcții  în 2021, în perioada aprilie – iunie, în special la contractele pe care le-a încheiat în 2020, spune Ștefan Gabur, administratorul companiei de construcții.

„Au crescut toate prețurile, doar că la unele au crescut exagerat de mult, aproximativ 100% - 120%. Mai exact tot ce înseamnă metal, metale laminate și tot ce înseamnă fier în general”, declară administratorul.

Creșterea este „programată” deja până la sfârșitul anului, iar în 2022, în funcție de evoluția pandemiei COVID-19, prețurile la materialale de construcții s-ar purtea micșora.

Cauzele „neoficiale” ale exploziei prețurilor, pe care le identifică Ștefan Gabur, sunt:

  • Restricțiile impus de pandemia COVID-19;
  • Închiderea fabricilor care acopereau mare parte din comenzile din Europa;
  • Cerere mai mare pe piață decât ceea ce pot oferi fabricile care încă rezistă;

„Pe lângă fier, lemnul a crescut exagerat de mult, cred că mai bine de 100%, adică a crescut 100% la nivelul în care cumperi lemnul brut, la nivel de cherestea, dar lemnul prelucrat a crescut și cu 150%. Dacă un metru cub de cherestea îl cumpărai anul trecut cu undeva la 700 lei, acum a ajuns undeva la 1.500 -1.600 lei. Mă refer la scândură”, spune administratorul Global Optim Building.

În plus, multe firme de construcții au dat faliment, pentru că au încheiat contracte în 2020, lucrările au început în 2021, iar compania a trecut prin toate etapele creșterii la materialele de construcții și nu a mai putut finaliza proiectul: „ Îți iei în calcul un profit de 15 - 20% la o lucrare, dar materialul crescând 100% deja cel 15% a devenit 50% pierdere, de fapt nici măcar pe 0”, spune Ștefan Gabur.

Ce spun producătorii și distribuitorii de materiale de construcții

Polistirenul a avut creșteri ale prețurilor de până la 100% la începutul anului 2021, iar în timp au scăzut până la 40 - 60% față de anul 2020.

Roxana Ghioca, director general Austrotherm România, spune că majorarea prețurilor la materialele de construcții sunt legate de materiile prime care vin din import, problemele pe lanțurile logisticice de aprovizionare și diminuarea stocurilor la furnizori din cauza absenței anumitor componente care intră în producția de materii prime. Alți factori ar fi cursul euro, embargourile și, în principal, situația internațională.

„Efectele sunt pe lanț. Materialele de construcții se folosesc în principal în zona de real estate , presupun că acolo sunt cele mai mari. Impactul major e pe piața de real estate, pe creșterea costurilor cu achiziții din zona această”, spune directorul general Austrotherm România.

Și Cristinel Irinoiu, fondatorul Kiki & Iri, producător și distribuitor de materiale de construcții, spune că au crescut prețurile la:

  • Grupa de metal, fier beton – 60%
  • Grupa de zidărie – 30%
  • Gips carton – 10%
  • Profilele metalice (structura pentru rigips) – 60%
  • Tablă – 70%
  • Adezivi – 10 – 15%

Cauzele pe care le identifică antreprenorul sunt: „creșterea prețurilor la materiile prime. La prafuri se motivează creșterea cu costurile forței de muncă și creșterea cu materiile prime. Adică cu utilitățile”. În schimb, „scumpirea este mai mică, de 10-15% la tot ce se produce exclusiv intern. Asta este doar din cauza creșterilor costurilor muncii și cu gazele și curentul și transportul aferent”.

Cristinel Irinoiu prevestește că locuințele se vor scumpi cu minim 20% în 2022, comparativ cu anul 2021.

Scumpirea materialelor de construcții dă peste cap proiectele europene

Marian Dobrilă, fondator al firmei de consultanță TDP Partners, a explicat pentru StartupCafe că majoritatea constructorilor se pregătesc să stopeze sau chiar au oprit deja execuția lucrărilor, ținând cont că „proiectele europene s-au bugetat la un preț al materiei prime și diviziile au fost făcute la un anumit preț, iar anumite materii prime au înregistrat creșteri ale prețurilor de până la 30 - 50%”.

„E o problemă generală pentru că ei cumpără în momentul acesta oțelul la un preț de două ori mai mare decât sunt plătiți pentru el, conform contractelor semnate de acum un an, doi sau mai mult, iar această actualizare pe care contructorii o cer, înțeleg că încă nu a fost aprobată ca principiu, la nivelul prim-ministrului sau la nivelul Guvernului pentru că în mod normal nu ai voie să schimbi un contract încheiat deja și să-i schimbi prețul unui contract încheiat deja, mai ales dacă e finanțat din surse publice”, spune consultantul.

Întrebat ce se întâmplă cu beneficiarii care vor depunde un proiect cu anumite cheltuieli eligibile, iar după 6 -10 luni, când li se aprobă, văd că toate materialele de construcții s-au scumpit, Marian Dobrilă a răspuns:

„E foarte greu pe un contract de finanțare semnat pe fonduri europene să obții un grant sau o finanțare mai mare decât cea care ți-a fost aprobată inițial. De obicei se fac economii la implementare și se păstrează încă de la început niște marje, dar în momentul acesta, în care prețurile s-au dublat, singura soluție este o normă, o lege, o reglementare care să acopere această situație și să permită actualizarea prețurilor la materiile prime, nu la altceva. Adică să se păstreze costurile constante și să se actualizeze doar acolo. E dovedit faptul prin cotații bursiere, prin prețuri de achiziții că prețul de achiziție a fost mai mare cu cel puțin 10% decât cel bugetat”.

El a explicat că pierderea este la nivel global și afectează toate contractele cu beneficiari publici, iar situația poate fi absorbită prin renegociere.

În cazul consultanților și al proiectanților singura soluție este ca  „în momentul în care se aprobă astfel de actualizări să facă niște documentații de actualizare. care să fie aprobate de autoritățile de management și să continue execuția la bugetele mărite cu valoarea scumpirilor”, susține fondatorul firmei de consultanță.

Parallax

Vizualizari
22767
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri