Denisa Crăciun

Scumpirea energiei și a gazelor: Ce opinie are CNIPMMR

Thumbnail

Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România (CNIPMMR) susține adoptarea unor măsuri care vin în sprijinul IMM-urilor afectate de creșterile de prețuri la energie, gaze și combustibili, măsuri care ar putea avea drept efect continuarea activității și păstrarea angajaților.

În lipsa unor măsuri de sprijinire a IMM-urilor, efectul scumpirilor se va transfera în totalitate asupra consumatorilor, persoane fizice și juridice deopotrivă, ceea ce va duce la creșterea generalizată a prețurilor și scăderea competitivității economiei românești, spune CNIPMMR într-un comunicat de presă transmis vineri StartupCafe.ro.

Recent a fost prezentat proiectul de lege privind stabilirea unor măsuri de sprijin a IMM-urilor, a căror activitate este afectată de creșterea de prețuri la energie, gaze și combustibili.

Proiectul de lege prevede:

  • compensarea cheltuielilor suplimentare determinate de creșterile de prețuri și tarife, cheltuieli care sunt obiectiv necesare pentru activitatea IMM-urilor;
  • menținerea accesibilității IMM-urilor la input-urile de energie, gaze natural și carburanți;
  • evitarea intrării IMM-urilor afectate pe pierderi și ulterior în insolvență sau faliment;
  • protecția locurilor de muncă;
  • menținerea competitivității firmelor.

Susținerea financiară a IMM-urilor a căror activitate este afectată de scumpirea energiei, gazelor naturale și combustibililor constă într-un ajutor nerambursabil pentru acoperirea unei părți din cheltuielile suplimentare  ocazionate de creșterile de prețuri și tarife, cât și/sau dintr-o alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozitul pe cifra de afaceri sau impozitul pe profit, astfel:

  • ajutor nerambursabil de 50% din cheltuielile suplimentare;
  • alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozitul pe cifra de afaceri sau, după caz, din impozitul pe profit sau impozitul pe cifra de afaceri datorat anual de beneficiar, pe o perioadă de cel mult 3 ani, până la acoperirea a 50% din cheltuielile suplimentare eligibile.

Beneficiarul poate alege între cele două forme de sprijin, respectiv ajutor nerambursabil sau deductibilitatea din impozit.

Susținerea financiară se acordă pe o perioadă de 6 luni începând din luna în care se înregistrează o creștere agregată a prețurilor la energie electrică și termică, gaze naturale și combustibil de cel puțin 5% față de nivelul acestora din luna decembrie a anului precedent.

Consiliul Național al IMM-urilor consideră că măsurile prevăzute în proiectul de lege trebuie încadrate într-un pachet de măsuri de suport tehnic alături de mărirea nivelului investițiilor publice care să asigure creșterea competitivității economiei.

Astfel, CNIPMMR crede că este nevoie de clarificări din partea inițiatorilor proiectului referitoare la:

  • Stabilirea modalităţii prin care are loc compensarea creşterii costurilor cu energia electrică şi gaze naturale: ajutor nerambursabil de 50% din cheltuielile suplimentare sau deducerea din impozit. Nu este clar ce se întelege prin “alocare financiară nerambursabilă deductibilă din impozit”;
  • Menţionarea clară a faptului că ajutorul se acordă printr-o schemă de ajutor de minimis implementată de Ministerul Economiei.
Parallax

Vizualizari
112
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri