Claudiu Zamfir

Schimbare la vârful IBM: Un inginer indian, ales diector general

Thumbnail

Gigantul IT american IBM, care are peste 3000 de salariați în România, și-a ales vineri un nou diector general (CEO) și un nou președinte, după 8 ani, printr-o decizie a Consiliului de Administrație, care urmează să intre în vigoare de la 6 aprilie 2020.

Arvind Krishna, un inginer american originar din India, a fost ales CEO al IBM, iar președinte al corporației va fi James Whitehurst, care este CEO al companiei de tehnologie Red Hat, achiziționată de IBM pentru 34 de miliarde de dolari, a anunțat oficial gigantul IT.

Astfel, Arvind Krishna (57 de ani) va întregi „careul de ași” al managerilor de origine indiană care preiau conducerea unor mari companii americane de tehnologie. Ceilalți 3 lideri tech sunt Sundar Pichai (Alphabet - Google), Satya Nadella (Microsoft) și Shantanu Narayen (Adobe).

În acest moment, Krishna este vicepreședinte senior al IBM, pentru operațiunile de cloud și  cognitive software. El s-a angajat la IBM încă din anul 1990. Inginer și manager cu mare experiență, Arvind Krishna și-a luat licența în inginerie electrică la Institutul Indian de Tehnlogie de la Kanpur (statul indian Uttar Pradesh, din nordul țării). Ulterior, el a obținut un doctorat în inginerie electrică la University of Illinois, SUA. Krishna este cunoscut pentru faptul a coordonat achiziția Red Hat de către IBM, finalizată în 2019.  

Thumbnail
Arvind Krishna, IBM

La rândul său, James Whitehurst (52 de ani), ales președinte al IBM, ocupă în prezent funcțiile de vicepreședinte senior al IBM și CEO al Red Hat (ca subsidiară a IBM).  Înainte de Red Hat, el a lucrat la compania de transport Delta Airlines (director operațional - COO), iar mai înainte fusese partener în Boston Consulting Group. Whitehurst și-a luat licența în informatică la Rice University și a făcut un MBA la Harvard Business School. Viitorul președinte al IBM este considerat un „promotor pasionat” al open software drept catalizator al inovației în afaceri.

În prezent, IBM este condusă de Virginia Rometty (62 de ani), care ocupă funcțiile de chairwoman, președintă și director general, din anul 2012. Ea va ocupa mai departe funcția de președinte executiv al boardului companiei, până la finalul anului 2020, după care se va retrage, la capătul a 40 de ani în IBM.

IBM a fost fondată în anul 1911, la Endicott, New York, de către Charles Ranlett Flint și Thomas J. Watson Sr. Inițial firma se numea Computing-Tabulating-Recording Company (CTR), iar în anul 1924 și-a luat numele de International Business Machines - IBM.

În anul 2018, compania a avut venituri totale de aproape 80 de miliarde de dolari.

În toată lumea, IBM are peste 350.000 de angajați, din care 3.207 sunt în România, conform datelor pe anul 2018, de la Ministerul Finanțelor.

IBM România, subsidiară deschisă în anul 1991, a avut venituri totale de 976,3 milioane de lei și profit de 104,8 milioane lei, în anul 2018.

Parallax

Vizualizari
4211
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri