Raluca Abrihan

CALCULE: Cu cât scad salariile IT-iştilor după modificările la Codul Fiscal

Thumbnail

Recentele măsuri fiscale aduse prin intermediul OUG 79/2019 vor aduce o scădere a veniturilor angajaților din sectorul IT. Impactul măsurilor se va resimți în scăderea nu doar a business-ului companiilor de servicii, ci și a interesului investitorilor pentru România, pe termen lung, arată Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii din România.

Asociaţia a realizat o consultare cu companiile membre cu diverse specializări (firme de dezvoltare de software la comandă, de cercetare-dezvoltare și companii de produs, atât locale, cât și multinaționale) pe tema impactului modificărilor recente aduse prin intermediul OUG 79/2017 atât asupra costurilor companiilor, cât și asupra veniturilor angajaților.

Simulare pentru cost salarial de 10.000 lei – in varianta curentă și respectiv începând din ianuarie 2018:

Thumbnail

 

Astfel, pentru ca modificarea să nu aibă impact asupra costurilor salariale (n.r. - adică angajatorul să nu cheltuie mai mulți bani cu plata salariului), chiar în varianta în care companiile vor mări salariile brute ale angajaților, angajații care în acest moment beneficiază de scutirea de impozit vor înregistra, totuși, o scădere a veniturilor nete de minim 6.5%.

UPDATE: Trecerea contribuţiilor în sarcina angajatului forţează marirea salariului brut; contribuţiile sociale (de acum toate la angajat) se calculează pe un salariu brut mărit – deci cresc în valoare. Restul banilor care rămân după scăderea diferitelor contribuţii sunt astfel mai puţini decât erau înainte. Pentru ceilalti salariati, această diferenţă se compensează cu scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Programatorii sunt scutiţi de impozitul de 16%, au explicat pentru StartupCafe reprezentanţii ANIS.

Răspunde și tu la întrebarea Startupcafe.ro

Creșterea anuală și sustenabilă a sectorului IT în ultimii 15 ani, s-a produs și pe baza predictibilității în zona fiscală, inclusiv prin menținerea scutirii de impozit pentru activitatea de creare de programe pentru calculator, explică Asociaţia.

In sectorul în care șomajul este zero, politica salarială este direct legată de competență și de productivitatea generată, care în momentul de față se situează la aproximativ 45.000 euro/angajat pe an.

"Sectorul IT a demonstrat an de an ca poate aduce României creșteri susținute, devenind o carte de vizită pentru țara noastră. Toate acestea au fost posibile prin climatul de stabilitate care a guvernat sectorul și economia națională, focusul companiilor de tehnologie fiind exclusiv în zona de business. România se află în competiție directă pe o piață globală, toate țările relevante investind masiv în dezvoltarea zonei IT. Din păcate, modificările de politică fiscală în termene foarte scurte au impact puternic asupra industriei și investitorilor și pot anula progresele făcute de România în ultimii 10 ani ca actor relevant pe piața globală”, spune Teodor Blidăruș, Președinte ANIS.

In baza analizei efectuate la nivel de industrie, vectorii de creștere pentru industria IT îi constituie creșterea valorii adăugate a industriei noastre, prin stimularea zonei de servicii și atragerea în continuare a actorilor relevanți pe piața globală, dar și prin încurajarea activităților de cercetare – dezvoltare la nivelul mulinaționalelor și generarea de produse de tehnologie cu proprietate intelectuală generată local, în zona de startup-uri, mai arată reprezentanţii ANIS.

Thumbnail
Sursa: ANIS

Parallax

Vizualizari
18161
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Sunt IT-ist, dar cand aud de "ingrijorarea" asta fantezista cu referire la "potopul care va urma"... imi vine sa vars o lacrima !
100 eur pierdere / cap de ITist (mai putina cafea respectiv shopping pentru ca oricum deterioreaza balanta comerciala) . Acesti 100 EUR tin in loc produtivitatea si evolutia industriei de IT ! Vai dar cata panica si stupoare.
Exceptiile nu pot fi alocate pe perioada nedeterminata. Apoi, cum orice castig salarial se impoziteaza, atunci se impoziteaza la toti.
IT--ul este deja un sector economic deja matur, al carui suscces se datoreaaza altor aspecte precum costuri scazute, forta de munca educata, transferului din Asia, deschidere multiculturala, pozitie geografica, etc. Scutirea de impozit este ultiimul motiv ca importanta. Este doar un job ca oricare altul, curat si bine platit.
Stimularea unei industrii se face prin alte parghii de sustinere a unui domeniu, si pe o perioada anume.
Pe acelasi principiu de incurajare, s-ar justifica derogarea de la plata impozitului si pentru alte industrii chinuite ... Constructii de masini si inginerie ?! ocupa un loc la fel de important in PIB-ul tarii , care antreneaza si celelalte industrii in care sta forta de munca reala ! Constructii rezidentiala , unde evaziunea e oricum mare ?
Ca IT-ist accept sa mai pierd 100 EUR ca sa intru in rand cu ceilalti muritori platitori de impozit, ...da' macar sa se duca suta asta de euro in infrastructura si educatie ...nu pe statui si salarii grase la stat , situatie in care nu numai IT-ul ar trebui sa fie scutit, ci toti cei care prin munca lor aduc cu adevarat valoare adaugata economiei !
poza de profil
Pt. StartUpCafe: ar fi bun si un articol despre SRL-D si cum a fost eliminat principalul avantaj: reducerea de cas datorata de angajator. Practic un srl-d facut pt startup nation se trezeste cu pierderea facilitatii si cu bugetul planificat dat peste cap.
poza de profil
Ovidiu D.
Popica
Interesantă sugestia, ne documentam și revenim cu un subiect pe SRL-D. Apropo, dacă e vreun antreprenor in aceasta situatie si un contabil care ne poate ajuta cu niste calcule, asteptam un semn pe redactie@startupcafe.ro. Multumim

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri