Denisa Crăciun

România are cea mai mică pondere a IT-iștilor în rândul tuturor lucrătorilor

Thumbnail

România și Grecia sunt statele membre ale Uniunii Europene care se află la coada clasamentului UE în ceea ce privește procentul specialiștilor în tehnologia informației și comunicațiilor (IT&C), potrivit datelor publicate recent de Biroul European de Statistică, Eurostat.

În 2021, aproape 9 milioane de cetățeni UE au lucrat ca specialiști IT, adică 4,5% din totalul forței de muncă din UE.

Cele mai mici ponderi au fost observate în România (2,6%) și Grecia (2,8%), chiar dacă ponderea IT-iștilor în UE a crescut în ultimul deceniu cu 1,3 puncte procentuale (pp), începând din 2012.

Suedia (cu 8%) și Finlanda (cu 7,4%) sunt statele membre UE care, la polul opus, au înregistrat cea mai mare pondere de specialiști IT.

Numărul specialiștilor din tehnologia informației și comunicațiilor din UE a crescut cu 50,5 % din 2012 până în 2021, de aproape 8 ori mai mare decât creșterea (6,3 %) pentru ocuparea totală a forței de muncă.

Thumbnail

Pe de altă parte, deși suntem codași la ponderea specialiștilor IT&C în totalul forței de muncă, Eurostat arată că cea mai mare pondere a femeilor din IT este în România (cu 26%). Și Bulgaria (cu 28,2%), și Malta (25,6%) fac parte din top.

La vecinii noștri unguri, doar 14% din totalul specialiștilor IT sunt femei, una dintre cele mai mici ponderi. Procentul este mic și în Cehia, 10%, dar și în Slovacia (14,9%).

În ciuda unei creșteri ușoare în ultimul deceniu, femeile reprezentau mai puțin de o cincime din totalul specialiștilor în IT&C (19,1%) în 2021, conform Eurostat.

Thumbnail

INS: Salariile IT-iștilor români la început de 2022

Specialiștii în IT sunt unii dintre angajații cel mai bine plătiți în România, lucru confirmat și de datele Insitutului Național de Statistică.

În februarie 2022, salariul mediu net în tehnologia informației și comunicații era 9.093 de lei, potrivit datelor de la INS.

Din specialiștii din acest sector, cele mai mari salarii nete în februarie 2022 le primeau cei din servicii în tehnologia informaţiei și servicii informatice, 9.093 de lei, în medie, urmați de cei din activități de editare, cu 7.600 de lei.

La nivel general, salariul mediu net în totalul economiei naționale în luna februarie 2022 era de 3.721 lei. Angajații din hoteluri și restaurante  primesc cele mai mici salarii medii nete: 2.016 lei, pe luna februarie, în medie, conform INS.

Chiar și așa, comparativ cu luna februarie din 2021, câştigul salarial mediu net a crescut cu 10,6% în 2022.

Parallax

Vizualizari
1228
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri