Denisa Crăciun

România va avea 5 companii cu acțiuni în indicii bursieri FTSE Russell

Thumbnail

Acțiunile OMV Petrom (SNP) și TeraPlast (TRP) vor fi incluse, din 20 septembrie, în indicii FTSE pentru piețe emergente. Decizia a fost luată de furnizorul global de indici în urma revizuirii semestriale, iar cele două companii se vor alătura acțiunilor Banca Transilvania (TLV) și Nucleaelectrica (SNN).

România își consolidează, astfel, ponderea în indicii FTSE Russell, având 5 companii prezente în toți indicii furnizorului global:

  • Banca Transilvania,
  • Nuclearelectrica,
  • OMV Petrom,
  • TeraPlast,
  • Bittnet (BNET). 

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est și, totodată, cel mai mare business românesc de la Bursa de Valori București, având o capitalizare de 23,7 miliarde de lei (4,8 miliarde de euro).

De cealaltă parte, TeraPlast este liderul pieței de țevi din PVC și un important jucător pe piața de instalații din România, cu o capitalizare de 1,7 miliarde lei (352,2 milioane euro).

„Decizia FTSE privind includerea OMV Petrom în indicii All-Cap și, totodată, trecerea TeraPlast din FTSE Global Micro-Cap în FTSE Global All-Cap validează potențialul pieței de capital din România și dinamicitatea acesteia. În decurs de doar un an, reprezentarea României în indicii FTSE Russell a crescut de la trei la cinci companii și ne bucurăm că suntem prezenți cu domenii cât mai diversificate, de la energie și financiar, la IT, deoarece prezentăm o poză relevantă investitorilor globali în ceea ce privește oferta de companii în care pot investi la BVB [...]”, a declarat Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București (BVB).

Alina Popa, director financiar OMV Petrom a declarat că „[...] prin includerea în acești indici, ne așteptăm la o creștere suplimentară a atractivității acțiunilor OMV Petrom pentru o bază mai largă și mai diversificată de investitori”.

Și directorul general al TeraPlast, Alexandru Stânean, consideră că „includerea TeraPlast în indicii FTSE-Russell ne validează ca un actor important în economia românească și, mai ales, un emitent relevant al pieței de capital. Este o nouă confirmare a performanțelor noastre din ultimele 12 luni, concretizate în creșterea de aproape 3 ori a prețului acțiunii TeraPlast pe bursă, la care se adaugă oferirea de dividende substanțiale, care au făcut titlul extrem de atractiv [...]”.

La începutul anului 2021, în luna martie, în indicele FTSE Global Micro-Cap au fost incluse și acțiunile Bittnet, în timp ce în septembrie 2020, România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă de către agenţia de evaluare financiară FTSE Russell.

La finalul ședinței de vineri, 20 august 2021, prin care anunțul că acțiunile OMV Petrom (SNP) și TeraPlast (TRP) vor fi incluse în indicii FTSE a fost făcut, capitalizarea tuturor companiilor listate la BVB era de 213,6 miliarde lei (42,3 miliarde euro), cu aproape 50% (69,7 miliarde lei / 12,3 miliarde euro) peste nivelul din septembrie 2020, anterior promovării efective la statutul de Piață Emergentă (143,9 miliarde lei – 30,9 miliarde euro).

 

Parallax

Vizualizari
562
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri