Raluca Abrihan

Românii, printre cei mai îngrijoraţi de atacurile cibernetice

Thumbnail

Aproape jumătate dintre utilizatorii de internet se arată îngrijoraţi de criminalitatea informatică, potrivit Baromentrului Europ Assistance. Nivelul îngrijorării este cel mai ridicat în Spania (47%), România (40%) și Italia (39%).

Ediția din 2019 a Cyber Barometrului efectuată de LEXIS la solicitarea Europ Assistance a fost efectuată în 9 țări incluzând Statele Unite ale Americii, Italia, Franța, Spania, Elveția, Austria, Ungaria, Republica Cehă și România.

800 de persoane cu vârste cuprinse între 25 și 75 de ani, au luat parte la un studiu online personalizat pentru fiecare țară în parte. Studiul a fost efectuat în perioada Noiembrie - Decembrie 2018 și a acoperit patru subiecte cheie: activitățile online și strategii de protecție a datelor personale, îngrijorări privind activitățile digitale și online, evaluarea soluțiilor de protecție cibernetică și digitală, respectiv intenția de achiziționare a acestor servicii de protecție digitală. 

Studiul a concluzionat  că 46% din populație este îngrijorată de criminalitatea informatică. Acest procent crește la 49% când sunt implicați părinți și la 54% când sunt implicați copii.

Aproape o treime dintre respondenți (31%) se simt expuși riscului unui atac cibernetic și chiar mai mulți (38%) când vine vorba de securitatea identității copiilor lor. Nivelul îngrijorării este cel mai ridicat în Spania (47%), România (40%) și Italia (39%).

26% dintre respondenți cunosc pe cineva care a fost victima unui furt de identitate, în timp ce 82% evaluează posibilitatea unui atac asupra datelor personale ca fiind foarte stresantă, clasându-se astfel deasupra  altor griji precum posibilitatea unui accident auto.

Lipsa protecției digitale

Deși îngrijorările sunt mari, studiul a relevat că protecția datelor este deseori neglijată. Mai puțin de 1/3 dintre cei chestionați au afirmat că își schimbă parola frecvent, dar mai îngrijorător este faptul că, doar jumătate din utilizatori de smartphone sau tabletă au antivirus sau anti-malware instalat, o statistică îngrijorătoare, având în vedere că jumătate din traficul de internet din întreaga lume este generat folosind aceste dispozitive. 

45% din respondenți au afirmat că nu ar ști cum să gestioneze o eventuală situație de compromitere a datelor personale și 48% consideră insuficientă protecția datelor personale din partea companiilor și instituțiilor.

Conștientizarea și intenția de achiziționare a soluțiilor de protecție digitală sunt în creștere

Americanii sunt mai conștienți de soluțiile de protecție a identității (65%) decât  Europenii (40%), iar utilizatorii sunt gata să ia măsuri pentru a se proteja online dacă sunt conștienți de opțiuni. Mai mult de jumătate dintre respondenți (55%) au indicat că au o părere bună despre soluțiile de protecție cibernetică și digitală iar acest număr crește la 61% pentru copii și la 57% pentru vârstnici. Utilizatorii sunt interesați de Servicii de Alertare (57%), Servicii de Asistență 24/7 (54 %), Servicii de prevenție (47%) și Servicii de monitorizare (48%).

Parallax

Vizualizari
227
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri