Denisa Crăciun

3 din 10 români ar pune banii la saltea, dacă ar reuși să facă economii (studiu)

Thumbnail

Dacă ar reuși să pună bani deoparte, 3 din 10 români ar i-ar strânge la saltea, conform unui studiu care mai arată că, pe de altă parte, în prezent o treime nu reușește deloc să economisească.

De asemenea, 2 din 3 români întâmpină dificultăți atunci când vine vorba de a pune bani deoparte, conform unui raport Reveal Marketing Research, realizat la nivel național în rândul locuitorilor din mediul urban.

Totodată, 50% dintre români intenționează să limiteze din ce în ce mai mult utilizarea banilor cash în viața de zi cu zi.

Studiul arată că persoanele între 45 și 55 de ani (41%) și cele cu venituri mici (38%) sunt cele care, cu precădere, nu reușesc să economisească bani.  

În plus, o altă treime dintre români consideră că vor economisi mai puțin decât pană acum, fiind puși în situația de acorda o atenție sporită planificării bugetelor lunare pentru a reuși să pună bani de-o parte.

Această perspectivă este întâlnită în mai mare măsură în cazul persoanelor cu venituri medii (36%).

Pe de altă parte, în 2022, tinerii români cu vârsta cuprinsă între 18-24 ani au devenit mai responsabili vis-a-vis de gestionarea finanțelor personale.

În cazul lor se remarcă cel mai mare procent al celor care cred că vor economisi mai mult pe viitor (14%) față de totalul eșantionului (38%).

În situația în care ar reuși să pună bani de-o parte, jumătate dintre români ar prefera să utilizeze soluțiile de economisire oferite de bancă.

Câți bani cred românii că ar putea pune deoparte

51% dintre români susțin că dacă ar reuși să economisească trimestrial câte 500 lei ar prefera să îi depună într-un cont bancar (depozit sau cont de economii), aceeași pondere ca în 2021.

În cazul persoanelor cu vârsta între 18-35 ani și a celor de peste 55 de ani procentul celor care preferă această strategie de economisire este mai mare, cu scoruri de 54% respectiv 59%.

În cazul tinerilor până în 35 ani percepția s-a modificat. În 2022 se evidențiază o creștere de 21 de procente (de la 33% la 54%) în ceea ce privește preferința tinerilor de a opta pentru depunerea economiilor într-un cont bancar.

28% dintre români au declarat că ar prefera metoda tradițională de economisire și anume păstrarea banilor la saltea. Persoanele cu venituri mici au optat în proporție de 36% pentru această opțiune.

Românii și economiile. În ce le investesc

Investirea economiilor în vederea protejării și/ sau a multiplicării banilor devine o perspectivă din ce în ce mai atractivă pentru românii cu venituri mari.

Nivelul de interes față de investițiile la bursă crește semnificativ în 2022 în comparație cu 2021.

Dacă anul precedent doar 4% dintre români erau interesați să investească la bursă prin intermediul unui broker, în prezent ponderea celor interesați a ajuns la 11%.

Acest comportament financiar este întâlnit în măsură semnificativ mai mare în cazul persoanelor cu venituri mari, 25% dintre aceștia declarând că ar prefera investirea economiilor în defavoarea economisirii banilor.

Alternativa de gestionare a finanțelor personale prin intermediul banilor cash pare să fie în continuare în scădere. Această tendință generală poate fi observată și în cazul preferințelor românilor.

Prin urmare, jumătate dintre cei din mediul urban spun că vor utiliza din ce în ce mai puțin bani cash, preferând confortul și flexibilitatea oferite de utilizarea cardului sau a online banking-ului.

Ponderea celor care declară că vor utiliza mai puțini bani cash pe viitor este mai mare în cazul persoanelor de peste 45 de ani (55%), a celor cu venituri medii (57%) și semnificativ mai mare în cazul celor cu venituri mari (66%).

Studiul s-a desfăşurat online în perioada 20 - 26 aprilie 2022 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, din mediul urban, utilizatori de internet. Mărimea eșantionului a fost de 1.005 respondenți, iar eroarea maximă de eșantionare este +/-3.1% la un nivel de încredere de 95%.

Parallax

Vizualizari
331
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri