Răzvan Tătaru

De ce țin cont românii când își cumpără o locuință, în funcție de vârstă (studiu 2023)

Casă nouă

Principalul motiv pentru care românii își cumpără o locuință este dorința de a avea un spațiu propriu, pe care să-l poată personaliza, potrivit unui studiu, care mai arată că vârsta medie de achiziție a primei locuințe este 29 ani.

54% din respondenții din generația Z vor să aibă locuința proprie pe care s-o poată amenaja după preferințe, motiv principal comun cu generațiile Y (42%), X (25%) și Baby Boomers (31%), conform unui studiu Storia.ro.

Pentru cei cu vârste de sub 26 de ani (parte din generația Z) motivul secund este dorința de a deveni proprietari (53%), urmat de alte motivații precum: dorința de a avea un spațiu mai mare (28%), dorința de a fi mai aproape de locurile importante pentru ei, precum job, școli, grădinițe (28%), dar și faptul că rata bancară ar avea aceeași valoare cu cea a unei chirii (24%).

La fel ca cei din generația Z, și cei din generația Y (27-42 de ani) au printre motivele principale dorința de a deveni proprietari (39%) și dorința de a locui într-un spațiu mai mare (38%), urmate fiind de alte motive precum: apariția unei schimbări în situația familială, precum căsătorie, divorț sau venirea unui copil (26%) și dorința de a face o investiție imobiliară (20%).

Printre motivele pentru care cei din generația X (43-58 de ani) achiziționează o locuință se regăsesc următoarele: dorința de a face o investiție imobiliară (24%), cumpărarea unei proprietăți pentru un alt membru al familiei (21%), dorința de a locui într-un spațiu mai mare (19%), urmată de dorința de a fi proprietar (18%).

Cei din generația Baby Boomers (peste 59 de ani) își doresc să cumpere o locuință și din dorința de a se muta în alt oraș (27%), dar și din alte motive (22%) sau pentru că își doresc un spațiu mai mare (18%) sau să devină proprietari (17%).

Analizând profilul respondenților care sunt deja proprietari, dar își doresc să mai cumpere o locuință, 73% fac parte din generația Baby Boomers, 72% fac parte din generația X, 43% din generația Y și doar 17% dintre aceștia fac parte din generația Z. Rezultatul era de așteptat, în contextul în care vârsta medie pentru cumpărarea primei locuințe este de 29 de ani.

Ce mai arată studiul?

  • O medie de 40% din toate generațiile incluse în sondaj au luat în considerare o perioadă de locuit în imobilul pe care și-l propun să-l cumpere de peste 15 ani; 
  • Există o flexibilitate mai mare în rândul generațiilor Z și Y în ceea ce privește posibilitatea de a locui un timp limitat (între 1 și 5 ani) în imobilul achiziționat;
  • Aproape 70% dintre respondenți ar locui în noul imobil împreună cu partenerul/a și/sau cu copiii, 14% ar locui singuri, iar 7% ar dori să-l închirieze;
  • 32% dintre respondenți se arată îngrijorați de piața imobiliară actuală, 24% sunt încrezători sau plini de speranță, iar 23% sunt ușor confuzi în legătură cu schimbările imobiliare din perioada următoare.

Analizând răspunsurile, se observă că cei mai încrezători sau plini de speranță sunt respondenții care fac parte din generația X și Baby Boomers, în timp ce respondenții din generația Y fac parte dintre cei care sunt mai îngrijorați.

Chestionarul a fost publicat online, pe Storia.ro și OLX Imobiliare, în perioada iulie-august 2023, iar răspunsurile au fost colectate de la 1035 respondenți, la nivel național.

Parallax

Vizualizari
463
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri