Raluca Abrihan

Producător de roboţi industriali, tehnologie de care se tem mulţi angajaţi: IMM-urile reprezintă următoarea frontieră a automatizării şi robotizării

Thumbnail

Mulţi antreprenori din România cred că au procese care nu pot fi automatizate și că muncitorii pot face munci plictisitoare sau chiar periculoase. Dar, experineța ţărilor din Europa Centrala arată că robotizarea a mers mână în mână cu creşterea cererii pentru muncitori în industrie – susţine directorul de dezvoltare al unuia dintre cei mai mari producători de roboţi industriali, furnizor pentru Dacia şi Continental. El ţine să sublinieze acest lucru în contextul în care este bine cunoscut faptul că angajaţi din multe industrii se tem că îşi vor pierde locurile de muncă odată cu robotizarea companiilor. Iată cum se prezintă industria coboţilor în România şi de câţi bani are nevoie o firmă pentru a se echipa cu astfel de roboţi.

 

România are 11 roboţi industriaţi la 10.000 de lucrători industriali, în timp ce în Polonia numărul acestora este de 28, iar în Ungaria de 57 de roboti la 10.000 de lucrători industriali. Cehia este cea mai dezvoltată piaţă central şi est europeană, cu aproape 100 de roboţi la 10.000 de muncitori, potrivit Federaţiei Internaţionale pentru Robotică şi companiei Universal Robots.

Companiile multinaţionale prezente în România au cumpărat roboţi colaborativi în ultimii doi, trei ani. La începutul anului 2017, numai noi aveam o bază instalată de 100 de roboţi și estimăm dublarea acestei cifre până la sfârşitul anului. Piața roboţilor industriali are un potenţial foarte mare de creştere în România - 10.000 de roboţi doar pentru a rămâne competitivi în Europa Centrala şi de Est, spune Horia Stănese, directorul de dezvoltare al UR

Cât despre accesul companiilor mici şi mijlocii la astfel de soluţii tehnologice, el spune că preţul scăzut şi timpul de amortizare a investiţiei face ca aceşti coboţi să poată fi utilizati şi de IMM-uri, iar acest lucru ar duce la sporirea producţiei fără să fie nevoie de angajări suplimentare.

Durata de amortizare a investiţiei pentru roboţii UR este de 195 de zile, arată reprezantanţii companiei.

Preţurile unor astfel de roboţi sunt între 20.000 şi 30.000 de euro.

Industria auto și cea electronică sunt cele mai mari piețe pentru roboti. Companiile mari din aceste domenii au investit miliarde de euro pentru linii de asamblare din ce în ce mai sofisticate. Dar nevoia de automatizare a trecut acum dincolo de fabricile auto și ajunge în logistică, agricultură, industria alimentară şi chiar medicină. Pe măsură ce preţul robotizării unei activităţi scade, nu va exista domeniu ocolit de automatizare, mai adaugă reprezentantul companiei producătoare de coboţi.

Universal Robots produce roboții colaborativi, care ”lucrează” alături de muncitori, instrumente numite coboţi. Oferta de roboţi ieftini, flexibili şi siguri a găsit cerere în multe domenii industriale dar şi altele noi, precum cel medical. În prezent, funcţionează pe plan global circa 16.000 de roboţi produşi de UR. Estimăm că IMM-urile reprezintă următoarea frontieră a automatizării şi robotizării. Ele pot elibera muncitorii de la corvoada activităţilor plictisitoare şi periculoase pentru a ocupa funcţii mai complexe pe care nu le pot face roboţii, spune Horia Stănese.

 

Roboţi versus angajaţi

Reprezentantul UR crede că teama de reducere a locurilor de muncă din cauza roboţilor industriali este nejustificată, aşa cum este şi reticenţa angajatorilor de a apela la astfel de tehnologii, care se tem că le vor creşte cheltuilelie din cauza nevoii de noi specialişti care să lucreze cu aceşti roboţi.

Suntem obișnuiți cu roboții industriali, izolați de restul lucrătorilor prin garduri de metal. Acești roboți au crescut productivitatea pentru seriile mari de produse industriale nediferențiate. Pe măsură ce personalizarea produselor devine esențială pentru succesul unei companii, este nevoie de flexibilitate sporită. Coboţii, roboții colaborativi care lucrează alături de angajați, pot face acest lucru. Ei sunt flexibili, ușor de programat, siguri și ieftini. Avem aplicaţii şi pentru industia alimentară şi pentru cea textilă si pentru logistică. Pe de altă parte, punerea în funcţiune şi programarea unui robot UR este simplă – nu este nevoie de specialişti pentru automatizarea unor activităţi simple şi repetitive.

 

Noi oportunităţi pentru programatorii IT

Producătorul de roboţi industriali a lansat în vara anului trecut platforma UR+, unde dezvoltatorii de soft sau hardware (precum senzori, camere video, efectori) pentru roboții UR aplica pentru listarea pe acest magazin online. Specialiştii UR verifică dacă produsele sunt compatibile cu coboții lor şi dacă ele funcţionează în condiţii de siguranţă.

După aceste teste, produsul este listat pe platformă şi poate fi cumpărat de către orice firma din toată lumea.

Estimăm ca la sfarsitul anului 2017 vor exista peste 100 de aplicatii in platforma și peste 400 de dezvoltatori. Am semnale din zona învatamantului tehnic că există interes pentru această platforma, eu cred că vom vedea foarte curand aplicaţii made în România pe platforma UR+, spune Horia Stănese.

Platforma este pur şi simplu răspunsul la nevoia companiilor din întreaga lume de a reduce costul şi timpul de instalare a unui robot. Prin intermediul ei, dezvoltatorii locali pot accesa o piaţă globala iar clienţii din întreaga lume pot beneficia de cele mai bune soluţii pentru automatizare, mai adaugă directorul UR.

Piaţa mondială a roboţilor colaboratori a ajuns la 266 milioane de dolari în 2016, iar în 2017 ar putea atinge 400 milioane de dolari, arată estimările companiei daneze, care se asteaptă ca piaţa să ajungăa la 3 miliarde de dolari până în 2021.

Parallax

Vizualizari
1967
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri