Raluca Abrihan

VIDEO Mai puţin de 10% din joburi pot fi complet automatizate, dar tot mai multe firme vor lucra cu roboţi

Thumbnail

Doar un job din zece poate fi complet automatizat, spune producătorul de roboţi colaborativi Universal Robots, în contextul în care se discută tot mai mult de faptul că roboţii vor lăsa oamenii fără joburi, Pentru restul de personal roboţii doar vor uşura munca sau va fi nevoie de recalificări. Compania care activează şi în România, mai declară că circa jumătate dintre roboţii colaborativi (cobotii) vânduţi aici sunt folosiţi de firme mici şi mijlocii.

Tot mai mulţi antreprenori se plâng de lipsa de personal, au mai subliniat reprezentanţii companiei UR, drept urmare investiţiile în roboţi colaborativi ar putea fi o rezolvare pentru această problemă.

Compania a vândut până acum în România aproximativ 150 de astfel de roboţi, circa jumătate către firme din zona IMM. Cei mai mari clienţi ai UR în România sunt Dacia şi Continental.

Preţurile unor astfel de roboţi sunt între 20.000 şi 30.000 de euro.

Durata de amortizare a investiţiei pentru roboţii UR este de 195 de zile, au mai explicat reprezantanţii companiei, într-un interviu StartupCafe.ro.

Industria auto și cea de prelucrarea a metalelor sunt cele mai mari piețe pentru coboţi, urmate de cea electronică, prelucrare a materialelor plastice, alimentară şi pharma.

Aceşti roboţi “lucrează” alături de muncitori şi pot fi programaţi pentru următoarele aplicaţii: ridicat (un produs/component) şi aşezat într-un anumit loc, înşurubat, atomatizat, asamblat, lipit, distribuire, împachetare.

Reprezentantul UR crede că teama de reducere a locurilor de muncă din cauza roboţilor industriali este nejustificată, aşa cum este şi reticenţa angajatorilor de a apela la astfel de tehnologii, care se tem că le vor creşte cheltuilelie din cauza nevoii de noi specialişti care să lucreze cu aceşti roboţi.

Suntem obișnuiți cu roboții industriali, izolați de restul lucrătorilor prin garduri de metal. Acești roboți au crescut productivitatea pentru seriile mari de produse industriale nediferențiate. Pe măsură ce personalizarea produselor devine esențială pentru succesul unei companii, este nevoie de flexibilitate sporită. Coboţii, roboții colaborativi care lucrează alături de angajați, pot face acest lucru. Ei sunt flexibili, ușor de programat, siguri și ieftini. Avem aplicaţii şi pentru industia alimentară şi pentru cea textilă si pentru logistică. Pe de altă parte, punerea în funcţiune şi programarea unui robot UR este simplă – nu este nevoie de specialişti pentru automatizarea unor activităţi simple şi repetitive - spune Horia Stănese, directorul de dezvoltare al UR.

Anul trecut, UR şi Federaţiei Internaţionale pentru Robotică anunţau că România are 11 roboţi industriaţi la 10.000 de lucrători industriali, în timp ce în Polonia numărul acestora este de 28, iar în Ungaria de 57 de roboti la 10.000 de lucrători industriali. Cehia este cea mai dezvoltată piaţă central şi est europeană, cu aproape 100 de roboţi la 10.000 de muncitori.

Piaţa mondială a roboţilor colaboratori a ajuns anul trecut la o valoarea de 277 milioane dolari şi, potrivit estimărilor, va ajunge în acest an la circa 450 de milioane dolari.

Parallax

Vizualizari
1007
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri