Adi Iacob

VIDEO Robotul de companie: O jucărie dotată cu inteligență artificială

Thumbnail

Startup-ul american Anki a creat robotul de companie Vector, un dizpozitiv care încape în buzunar, poate înțelege mediul înconjurător și merge fără probleme prin casa, urmând instrucțiunile vocale ale prorietarului.

Acest robot de dimensiuni reduse este un upgrade al produsului anterioar al startup-ului din domeniul electronicelor și inteligenței artificiale — robotul Cozmo. Vector poate fi ținut în palmă și nu trebuie să fie conectat la un dispozitiv. Printre caracteristicile sale se numără recunoașterea facială, răspunsul la întrebări, oferirea de actualizări și o cameră HD.

Într-un video demonstrativ al unui prototip, Vector merge pe birouri, se trezește când spui "Hei, Vector!" și salută la cerere.

"Suntem interesați de un viitor în care oamenii și roboții coexistă în case”, spune Hanns Tappeiner, co-fondator Anki. Robotul însoțitor urmează să debuteze oficial în octombrie 2018.

Vector, ca și predecesorul Cozmo, are forma unui buldozer mic, cu doi ochi fascinați, care oferă impresia de interacțiune. Vector generează sunete robotice în cea mai mare parte, dar poate activa o voce umană atunci când are ceva de spus. Poate să-și amintească aproximativ 20 de fețe cu ajutorul funcției de recunoaștere facială, scrie The Australian.

Micul robot este echipat cu un scaner laser, astfel încât să nu cadă de pe marginea unei mese pe care o traversează.

Anki a ales în defavoarea procesorului ARM Cortex, folosit pentru Cozmo, un Qualcomm Snapdragon mai puternic, astfel încât Vector are mai multă materie cenușie robotică. Dispune de patru microfoane cu funcții de anulare a zgomotului și poate detecta direcția sunetelor, astfel încât să te găsească și să audă ceea ce spui.

Algoritmii de inteligență artificială sunt folosiți pentru evitarea obstacolelor, pentru cartografierea și traversarea suprafețelor, pentru conducerea unui motor "emoțional" și pentru clasificarea obiectelor. Acest lucru înseamnă că Vector, pe lângă recunoașterea membrilor familiei, poate detecta un intrus.

Poți interacționa cu Vector prin voce, atingere și viziune, deci există potențialul ca acesta să fie mai mult decât o jucărie.

Parallax

Vizualizari
3678
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri