Claudiu Zamfir

Demisie importantă de la vârful Revolut, startup-ul financiar prezent și în România

Thumbnail

Un manager important a demisionat din startupul britanic de servicii financiare Revolut, ale cărui carduri sunt folosite tot mai mult și în România, iar fondatorul afacerii, Nikolay Storonsky, a trebuit să iasă cu explicații publice privind o serie de acuzații lansate în presa britanică.

Directorul financiar al Revolut (CFO), Peter O'Higgins, a demisionat din funcție, părăsind firma.

Ziarul The Telegraph a scris că O'Higgins a plecat din companie în ianuarie, dar abia acum Revolut a făcut publică demisia. Publicația britanică spune că demisia directorului financiar al startup-ului bancar survine în contextul unor controverse despre care a relatat The Telegraph.

Joi, ziarul a scris că,  în perioada iulie-septembrie 2018, Revolut și-ar fi oprit sistemul de prevenire a spălării banilor, „care era creat pentru a bloca tranzacțiile dubioase” prin cardurile startupului. „Drept urmare, mii de tranzacții ilegale ar fi putut trece prin sistemul bancar digital al startupului londonez” timp de 3 luni, spune The Telegraph. Ziarul susține că se bazează pe  documente ale Autorității de supraveghere funanciară britanice (Financial Conduct Authority - FCA), pe care jurnaliștii le-ar fi văzut.

În replică, fondatorul Revolut Nikolay Storonsky, un om de afaceri născut la Moscova în 1984, stabilit la Londra, a ieșit cu o serie de precizări în urma acestor acuzații.

Storonsky a scris, pe blogul său, că Peter O'Higgins a ales să demisioneze din funcția de director financiar al Revolut pentru că „simțea că afacerea va avea nevoie de cineva cu experiență internațională în produsele bancare pentru persoane fizice”, în condițiile în care startupul se pregătește să-și depună dosarul pentru a obține licența ca bancă în mai multe jurisdicții.

Totuși, Peter O'Higgins avea experiență vastă în sectorul bancar. Înainte să vină la Revolut în urmă cu 3 ani, el a lucrat timp de 12 ani la JP Morgan, ajungând director executiv în divizia britanică a acestei mari bănci americane. Mai înainte, O'Higgins a lucrat și la banca germană Commerzbank.

Referitor la acuzațiile din The Telegraph, privind sistemul de depistare a tranzacțiilor suspecte, fondatorul Revolut, Nikolay Storonsky, afirmă că statup-ul lucra la îmbunătățirea acestui sistem și, pentru că noua versiune nu era calibrată corespunzător, nu a făcut altceva decât să revină la procedurile anterioare până la realizarea reglajelor.

„Nicio clipă, în acest interval, nu am fost în situația de a nu respecta cerințele legale sau de reglementare. Am efectuat o analiză amănunțită a tuturor tranzacțiilor care au fost procesate în această perioadă, ceea ce a confirmat că nu au existat abateri” - a precizat Storonsky, pe blogul său.

Startup-ul fintech Revolut a fost înființat în anul 2015, la Londra, de Nikolay Storonsky și Vlad Yatsenko. Până acum, firma a atras investiții de 336 de milioane de dolari și a ajuns să fie evaluată la 1,7 miliarde de dolari.

În prezent, serviciile Revolut sunt folosite în 32 de țări, printre care și România. Revolut și-a deschis un birou local în România în luna mai 2018, având-o pe Irina Nicoleta Scarlat în funcția de country manager. Aproximativ 100.000 de români utilizează serviciile Revolut.

Directorul general (CEO) și cofondatorul Revolut Nikolay Storonsky (34 de ani) s-a născut în Rusia, iar tatăl său, Nikolay Mironovich Storonsky, este manager în Gazprom, compania energetică deținută de statul rus. Tânărul Nikolay Storonsky a studiat fizica și economia la Moscova și a lucrat pentru bănci occidentale ca Lehman Brothers  și Credit Suisse. CEO-ul Revolut are o avere estimată la circa 500 de milioane de dolari.

Celălalt cofondator al startupului fintech, Vlad Yatsenko, a lucrat ca programator la Credit Suisse și  Deutsche Bank, iar la Revolut ocupă poziția de director tehnic (CTO).

Parallax

Vizualizari
14140
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri