Raluca Abrihan
Restaurantele şi cafenelele se închid de miercuri în Bucureşti, potrivit unui anunţ făcut de prefectul Capitalei. Ce spun reprezentanţii industriei legat de această măsură - Dragoș Petrescu, președintele HORA: "Mulţi operatori vor închide de tot şi mulţi angajaţi vor ajunge în şomaj". Decizia vine fără să se ştie cât timp vor fi restaurantele închise şi fără măsuri pentru operatorii şi angajaţii din industrie, mai subliniază reprezentantul patronatului.
"Este o măsură arbitrară din multe puncte de vedere şi care va atârna şi mai greu în piaţa de ospitalitate în România.
Anumite afaceri se vor închide de tot. Impactul este mai mare din cauza mesajului, nu din cauza închiderii fizice a interioarelor. Chit că închiderea interioarelor odată cu începutul vremii reci este echivalentă cu închiderea definitivă.
Va însemna o închidere definitivă pentru toţi operatorii. Iar faptul că nu este delimitată în timp, concret, este iarăşi un element de incertitudine, mai ales pentru angajaţi, care nu mai ştiu dacă de mâine mai au un loc de muncă sau nu.
Este o măsură luată fără niciun fel de responsabilitate pentru acest domeniu, fără niciun fel de măsură reparatorie pentru această decizie. O decizie iresponsabilă faţă de industrie.
Vom ieşi cu un plan în zilele următoare. Vom adresa acest subiect şi premierului şi preşedintelui.
Vom reduce activitatea la maximum, în funcţie de vreme probabil vom mai funcţiona la un nivel foarte scăzut.
Probabil toţi angajaţii vor trece în şomaj tehnic, care probabil va fi acoperit de stat, dar el nu rezolvă problema, în industria noastră după cum bine ştiţi veniturile sunt în principal din zona de bacşiş. Nu pot trăi angajaţii noştri din 75% din salariile mici pe care le au în întreaga industrie", a declarat Dragoș Petrescu, președintele patronatului din industria ospitalităţii HORA şi proprietar al grupului City Grill (din care fac parte Hanu’ Berarilor, City Grill şi City Cafe, Buongiorno, Caru’ Cu Bere, Restaurant Hanu’ lui Manuc, Pescăruş şi Becker Brau).
Creşterea numărului de îmbolnăviri nu are nicio legătura cu restaurantele, este de părere reprezentantul HORA.
"Funcţionarea restaurantelor în interior este permisă de la 1 septembrie. Oricum o dată abuzivă, singura ţară care a amânat atât de mult deschiderea restaurantelor în interior.
Creşterea numărului de infectări a apărut abia la final de septembrie şi a fost mai degrabă după deschiderea şcolilor şi organizarea alegerilor locale.
Nu există focare în restaurante. Industria restaurantelor este super reglementată. La noi se respectă regulile mai strict decât în orice şcoală din România.
Nu există niciun fel de raţiune pentru care să iei astfel de decizii. Mai mult, decizia este luată în baza unui indicator fals. Bucureştiul are 1,8 milioane de locuitori? Este inadmisibil să iei o decizie cu un astfel de impact fără sa ţii cont de un indicator corect"
Sunt 12.000 de restaurante în Bucureşti.
"Dacă Guvernul închide activitatea restaurantelor pe termen nelimitat trebuie să vină cu măsuri din timp şi nu doar măsuri faţă de angajaţi ci şi faţă de operatori. Iar măsurile precum acest miliard de euro pentru IMM-uri, se discută de trei luni şi încă nu a fost pus în funcţiune programul", mai spune Dragoş Petrescu.