Denisa Crăciun

Care este cea mai mare provocare a antreprenorilor în România, în opinia investitorilor străini (studiu 2024)

taxe

Peste 70% dintre investitorii străini din România spun că neclaritățile și incertitudinile legislative reprezintă principala provocare cu care se confruntă mediul de afaceri, potrivit unui studiu.

Pachetul de măsuri fiscale adoptat în 2023 a condus la deteriorarea percepției investitorilor asupra României, arată un sondaj realizat în luna martie 2024 de Consiliul Investitorilor Străini (FIC) – Business Sentiment Index (BSI).

Mediul de afaceri s-a confruntat cu diverse crize în ultimii ani și a trebuit să se adapteze continuu și să identifice soluții pentru provocările legate de pandemie, inflație, prețurile la energie și utilități, contextul geopolitic, probleme legate de lanțul de aprovizionare, potrivit FIC. 

„Ediția de primăvară 2024 a BSI surprinde totuși o îmbunătățire a percepție investitorilor, moderat-optimistă, asupra mediului economic din România ca urmare a mesajelor transmise de Guvern cu privire la limitarea pentru o perioadă determinată a noului impozit pe cifra de afaceri, asigurarea că în anul 2024 nu vor fi introduse taxe noi, dar și că autoritățile vor lucra îndeaproape și transparent cu sectorul privat pentru setarea principiilor reformei fiscale”, arată FIC.

Totuși, raportul arată că 42% dintre companiile membre FIC au în vedere majorarea capitalului pentru investiții în România, în perioada următoare și 40% își vor menține nivelul investițiilor constant față de ultimele 12 luni.

În ceea ce privește percepția asupra așteptărilor de creștere a afacerilor, 60% dintre respondenți prognozează o evoluție pozitivă pentru anul viitor. Totodată, mai mult de jumătate dintre respondenți se așteaptă la o creștere a veniturilor în următoarele 12 luni.

Cu toate acestea, investitorii sunt mai precauți cu privire la costuri. Aproape 60% dintre respondenți nu intenționează să angajeze persoane noi, iar 67% au în vedere reducerea cheltuielilor în perioada următoare.

În ceea ce priveşte competitivitatea României, investitorii consideră că România este necompetitivă din punct de vedere al:

  • transparenţei şi al coerenţei aplicării politicilor (64%);
  • sarcinii fiscale (57%);
  • reglementărilor împovărătoare (51%);
  • infrastructurii (42%).

Cu toate acestea, atractivitatea proiectelor din România în comparație cu locațiile similare a crescut de la ultima ediție a studiului (53% față de 34% în octombrie 2023), dar mai mult de o treime (35%) dintre respondenți consideră România mai puțin atractivă decât locațiile similare.

Având în vedere că 2024 este un an electoral pentru multe țări din întreaga lume, inclusiv România, aproximativ 70% dintre respondenți consideră că alegerile le vor afecta afacerile și că există amenințări comune care țin de potențialele schimbări ale politicii și legislației guvernamentale, cu accent pe aspectele fiscale și de impozitare.

Investitorii subliniază că este important ca România să păstreze o abordare strategică pentru sustenabilitatea bugetului de stat, cu o perspectivă prudentă în ceea ce privește cheltuielile administrației publice. Totodată, investitorii subliniază că principalele oportunități de care România poate beneficia în perioada următoare constau în atragerea de noi investiții, transformarea digitală și proiecte în domeniul energiei.

Parallax

Vizualizari
153
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri