Denisa Crăciun

Proiect ANPC: Noi obligații pentru firmele care au activitate și în mediul online

ecommerce

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a pregătit o propunere de Ordin prin care sunt stabilite o serie de reguli pentru cei care vând și cei care oferă servicii prin intermediul platformelor online.

Astfel, Ordinul privind informarea consumatorilor de către operatorii economici care desfășoară activitate în mediul online pregătit de președintele ANPC prevede că:

  • Operatorii economici care desfășoară activitate de comercializare/prestare de servicii în mediul online, au obligaţia de a informa consumatorii prin afișarea documentelor în baza cărora funcționează.
  • Operatorii economici care administrează site-uri de vânzări, preluare comenzi online şi/sau publicitate la produse şi/sau servicii, servicii turistice, de comercializare de pachete turistice sau bilete de avion, inclusiv e-commerce - comerţ electronic, sunt obligaţi să afişeze pe prima pagină a site-ului - home page următoarele elemente: denumirea unităţii, codul unic de înregistrare la registrul comerţului, din care să rezulte obiectul/obiectele de activitate al/ale societăţii pentru care este autorizată să funcţioneze, autorizații/avize necesare desfășurării activității.

Documentele vor fi plasate în câmpul vizual al consumatorului, accesibil acestuia, „astfel încât informațiile să fie ușor de identificat şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice”, conform Ordinului.

Propunerea vine în urma unor acțiuni de control în care „au fost constatate anumite practici ale operatorilor economici care își desfășoară activitatea în mediul online, prin lipsa afișării pe site a documentelor de funcționare”, spun reprezentanții ANPC.

„Operatorii economici care își desfășoară activitatea în magazine/spații fizice sunt obligați să afișeze documentele de funcționare astfel încât să asigure o informare corectă, completă și precisă a consumatorilor că aceștia funcționează în legalitate. În cazul operatorilor economici care desfășoară activitate în mediul online nu se regăsesc afișate aceste documente, elemente de altfel esențiale în luarea deciziei de către consumatori în achiziționarea de produse și servicii sigure, pentru care au certitudinea că sunt comercializate de către persoane autorizate în desfăurarea de activități de comercializare” - se arată în propunerea de Ordin. 

Propunerea este supusă consultării publice până pe 8 mai. 

Parallax

Vizualizari
2251
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri