Claudiu Zamfir

Procurorii DIICOT au făcut percheziții privind furtul de criptomonede Elrond din 2022. MultiversX „salută progresele autorităților”

meniamin mincu-multiversx

Platforma crypto românească MultiversX (fostul Elrond) a transmis, marți, publicației StartupCafe.ro un comunicat prin care salută „salută progresele autorităților”, după ce recent procurorii DIICOT au efectuat percheziții privind incidentul suferit de platformă în luna iunie 2022, în care au fost sustrase 1,65 milioane criptomonede EGLD în valoare totală de 120 de milioane de dolari, compania sibiană precizând că a recuperat 95% din sumă. 

Pe data de 23 iulie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice au pus în aplicare 3 mandate de percheziție domiciliară pe raza municipiului București. 

Cauza penală privea săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, fraudă informatică cu consecințe deosebit de grave, perturbarea funcționării unui sistem informatic și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, conform unui comunicat DIICOT din data de 25 iulie 2024. 

Comunicatul DIICOT nu menționează platforma MultiversX, însă ziarul Gândul a aflat că era vorba de fostul Elrond. StartupCafe a cerut o confirmare companiei MultiversX, iar aceasta a ne-a transmis, marți, comunicatul în care „salută progresele autorităților cu privire la incidentul din iunie 2022”, confirmând astfel că ancheta procurorilor viza acel caz de pe vremea când platforma se numea încă Elrond. 

Din materialul probator administrat de procurori, rezultă că 3 inculpați au constituit un grup infracțional organizat și au desfășurat o serie de activități infracționale la nivelul „unei platforme blockchain”, menționează DIICOT. 

Astfel, inculpații au reușit să transfere ilegal, în portofelele electronice  pe care le controlau,  „suma de 1.650.000 criptomonedă, echivalentă cu aproximativ 120.846.000 dolari la data efectuării tranzacțiilor”, conform procurilor DIICOT. Procurorii nu menționează în comunicat că e vorba de criptomoneda românească EGLD, dar în anul 2022, StartupCafe.ro a relatat, citând Coin Telegraph, că, în urma „unui exploit” atacatorii au sustras 1,65 milioane de EGLD, la vremea respectivă. Cei 1,65 milioane EGLD au fost retrași de către 3 wallet-uri, mai scria atunci Coin Telegraph. 

Acum procurorii DIICOT descriu acest mod de operare, venind cu detalii suplimentare: 

  • „Ulterior inculpații au încercat să transfere toate activele obținute în mod ilegal dintr-o rețea în alta, folosind atât platforme de schimb descentralizate cât și o platformă care facilitează transferul exclusiv între cele două rețele. 
  • Procesul de transferare dintr-o rețea în alta nu a fost finalizat complet, astfel încât o parte din active au rămas în portofelele inculpaților din prima rețea,  restul activelor fiind primite de inculpații din cea de a doua rețea  în trei portofele electronice sub forma unor criptomonede stabile. 
  • Pentru a ascunde produsul infracțional, membrii grupului de criminalitate organizată au utilizat mai multe platforme de schimb descentralizate (de tip agregator),  transferând toate activele sub forma unei criptopmonede către o platforma de tip mixer”.

Având în vedere că „persoana vătămată” (MultiversX - n.r.)  a recuperat peste 95%  din criptomonedele care i-au fost sustrase,  „prejudiciul este în prezent de aproximativ  9.305.791 USD” - concluzionează DIICOT în iulie 2024. 

Și CEO-ul și cofondatorul MultivresX (fost Elrond), Beniamin Mincu, spunea, în anul 2022, într-un video pe YouTube, că platforma sa a recuperat 95% din criptomonedele sustrase. De asemenea, Coin Telegraph relata în 2022 că cei 800.000 EGLD pe care atacatorii au reușit să-i vândă erau în valoare de 54 de milioane de dolari, ceea ce a cauzat o scădere a EGLD pe platforma Maiar (actuala xPortal) de la 76 de dolari la circa 5 dolari pe unitate, imediat după incident, la vremea respectivă. 

Criptomonede EGLD puse sub sechestru și ținute la agenția ANABI

În iulie 2024, procurorii DIICOT au ridicat „mai multe sisteme informatice”, în urma perchezițiilor efectuate la adresele celor 3 inculpați. 

De asemenea, au fost instituită măsura sechestrului asigurător asupra sumelor de  136.450 lei și 31.995 euro, identificate sub formă de numerar, cât și asupra sumei de aproximativ 4.100.000 dolari, care a fost transferată din portofelele electronice descoperite în sistemele informatice utilizate de inculpați.

În prezent, criptomonedele sechestrate se află în portofelele electronice administrate de Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (A.N.A.B.I.), a menționat DIICOT, în iulie 2024. 

La data de 24 iulie 2024, procurorii DIICOT au dispus față de cei 3 inculpați măsura controlului judiciar și interdicția de a părăsi țara.

MultiversX spune că a luat noi măsuri de securitate pe platformă

Într-un comunicat transmis, marți, 30 iulie 2024, publicației StartupCafe.ro, MultiversX „salută progresele autorităților cu privire la incidentul din Iunie 2022 și își reafirmă angajamentul față de securitatea utilizatorilor”. 

„În ultimele zile, autoritățile au făcut pași importanți în investigațiile legate de incidentul din 5 iunie 2022. Atunci, un bug al unei funcționalități noi a permis accesul neautorizat la milioane de dolari în active digitale. O mare parte din fonduri au fost recuperate  la foarte scurt timp după incident, chiar înainte de sesizarea autorităților, fără ca niciun utilizator să fie afectat din punct de vedere financiar” - mai spune compania sibiană. 

În urma incidentului, MultiversX susține că tocmai datorită tehnologiei blockchain a reușit investigația autorităților: „Această reușită subliniază angajamentul nostru față de transparență și securitatea utilizatorilor, și demonstrează eficiența autorităților competente în rezolvarea acestui incident folosind transparenta tehnologiei blockchain”.

MultiversX mai spune că după incidentul din iunie 2022, reprezentanții săi „au sesizat de îndată autoritățile, iar tehnologia blockchain a permis identificarea atacatorilor și recuperarea în continuare a prejudiciului”. 

În context, compania sibiană spune că a luat măsuri de securitate suplimentare după incidentul din 2024:

„După incident, MultiversX a implementat noi standarde de securitate, inclusiv autentificarea în doi pași (2FA) on-chain, care protejează deja aproximativ 25% din toate tranzacțiile rețelei. În concluzie, încheiem acest comunicat apreciind autoritățile care au lucrat neobosit pentru a aduce justiție în acest caz. MultiversX își reafirmă angajamentul ferm față de securitatea utilizatorilor și integritatea ecosistemului”. 

Firmele din spatele MultiversX

Fondată în anul 2018, la Sibiu, de Lucian MincuBeniamin Mincu și Lucian Todea, sub denumirea inițială de Elrond,  platforma MultiversX  este cunoscută mai ales pentru criptomoneda sa, eGold (EGLD), precum și pentru platforma sa de dezvoltare de proiecte blockchain. 

Ne-am uitat puțin și la situația financiară a firmei sibiene MultiversX Labs SRL, chiar dacă CEO-ul Beniamin Mincu a precizat că business-ul și ecosistemul MultiversX sunt mai complexe. La aceasta s-a uitat presa, când a mai scris despre rezultatele MultiversX/Elrond, poate și pentru că aceasta este entitatea juridică ce reprezintă site-ul oficial MultiversX în termenii și condițiile de utilizare și politica de folosire a datelor personale ale utilizatorilor.

Potrivit datelor oficiale de la Ministerul Finanțelor, MultiversX Labs SRL a avut venituri totale de 198,4 milioane de lei (circa 40 milioane euro) și profit de 89 milioane de lei (circa 18 milioane EUR), cu 67 de salariați, în anul 2022.

CEO-ul și cofondatorul Elrond/MultiversX, Beniamin Mincu, a explicat, însă, la podcastul Crypto Vineri, al lui George Buhnici, că acest profit este investit mai departe în tot ceea ce înseamnă fundația din jurul MultiversX.

„Titlul care a fost și a circulat practic este greșit, în sensul în care există o sumă, care e menționată în acel titlu, ca profit, și aia, în practică, este o sumă care a fost plătită și investită în resurse de development, taxe și operational costs, adică nu există profit pe compania MultiversX Labs. Compania MultiversX Labs există doar ca să ofere servicii de research-development și așa mai departe foundation-ului, care dezvoltă rețeaua” - a spus Beniamin Mincu, în 25 septembrie 2023, la vlogul Crypto Vineri, pe YouTube (de la min. 45).

Așa cum se vede în graficul de legături realizat de portalul de business intelligence Termene (care folosește inclusiv tehnologii de inteligență artificială), în jurul fondatorilor Elrond, Beniamin Mincu, Lucian Mincu și Lucian Todea, gravitează o serie întreagă de companii.

Click pentru a extinde foto

multiversX termene

Sursa foto: termene.ro

Să luăm, de exemplu, firma  xPortal Labs S.R.L., care este în spatele aplicației cu același nume, ce a înlocuit vechea aplicație Maiar a Elrond. Această aplicație cuprinde o serie de instrumente financiare crypto și fiat (monede convenționale).

Firma xPortal Labs S.R.L. a avut venituri de 2,3 milioane de lei (470.000 euro) și pierderi de 11,4 milioane de lei (2,3 milioane euro) și figura cu niciun angajat în anul 2022, conform datelor de la Ministerul Finanțelor.

Prețul EGLD, criptomoneda românilor de la MultiversX

În prezent, prețul eGold, riptomoneda românilor de la MultiversX, este cotat în jurul a 32 de dolari, cu o tendință de scădere în ultima săptămână, conform datelor de pe CoinMarketcap. Volumul de tranzacționare este în jur de 20 milioane euro, pe ultimele 24 de ore, la momentul transmiterii știrii. 

Astfel, EGLD a pierdut mai mult de jumătate din preț de la începutul anului 2024, când era cotat la circa 68 de dolari.

Cel mai mare preț înregistrat vreodată de EGLD a fost de 542 de dolari, la data de 23 noiembrie 2021, conform Coinmarketcap. Astfel, prețul actual al EGLD este de aproape 17 ori mai mic decât nivelul său maxim istoric, de acum 3 ani. 

Evoluția EGLD pe ultimele 24 de ore (Coinmarketcap):

egld

Parallax

Vizualizari
4223
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri