Denisa Crăciun

Procesul Theranos: fondatoarea companiei, condamnată pentru 4 din 11 capete de acuzare. Povestea unui eșec

Thumbnail

Procesul în care este implicată Elizabeth Holmes, fondatoarea și CEO-ul (director general) Theranos, companie din Silicon Valley care anunța o revoluție în sistemul analizelor medicale și ajunsese să valoreze peste 9 miliarde de dolari, pare că se apropie de un deznodământ, după ce jurații au dat un verdict parțial. Holmes a fost găsită vinovată pentru fraudarea investitorilor.

Holmes, comparată în trecut cu Steve Jobs, fondatorul Apple, a fost găsită vinovată în cazul a 4 din cele 11 capete de acuzare care au fost formulate de procurori împotriva sa: 3 acuzații de fraudă electronică și o acuzație de conspirație în vederea comiterii unei fraude electronice, scrie TechCrunch.

După 4 luni de proceduri juridiciare și 7 zile de deliberări, juriul, format din 8 bărbați și 4 femei, a ajuns la acest verdict parțial, întrucât nu a putut cădea de acord în privința vinovăției CEO-ului Theranos, conform CNN.  

Astfel, fondatoarea startup-ului de testare a sângelui a fost condamnată pentru 4 din cele 11 capete de acuzare, pentru 4 a fost găsită nevinovată, iar pentru 3 jurații nu au putut ajunge încă la un acord.

Elizabeth Holmes ar putea primi o condamnare de până la 20 de ani de închisoare și o amendă penală de 250.000 de dolari la care se adaugă și plată unor despăgubiri. Holmes neagă acuzațiile care i se aduc și spune că nu i-ar fi înșelat pe investitori și pacienți. O nouă audiere în acest caz este programată săptămâna viitoare, iar data pentru pronunțarea sentinței nu a fost confirmată.

Alături de Elizabeth Holmes, și fostul său partener, Ramesh „Sunny” Balwani (56 ani), fost președinte Theranos, este acuzat de fraudarea finanțatorilor și a pacienților.

Fondatoarea startup-ului l-a acuzat, de asemenea, în timpul procesului, pe fostul său partener de abuz emoțional și sexual - acuzații pe care Balwani le-a negat. 

El își așteaptă propriul proces în care este acuzat de fraudarea investitorilor și care va avea loc anul viitor. 

Theranos, de la succes la declin 

Theranos este o companie fondată în 2003 de Elizabeth Holmes, care pe atunci avea 19 ani și renunțase la studiile de la Standford University spunând că vrea să își aprofundeze cercetările.

Holmes a reușit să strângă investiții peste de 900 de milioane de dolari de la miliardari precum magnatul media Rupert Murdoch și mogulul tehnologiei Larry Ellison, scrie BBC

CEO-ul Theranos, acum în vârstă de 37 de ani, comparată de-a lungul timpului chiar cu Einstein, Elon Musk sau Steve Jobs, era numită cu aproape 10 ani în urmă „Fata de Aur” din Silicon Valley, fiind cea mai tânără miliardară americană, care a ajuns la o asemenea performanță prin propriile puteri.

Business-ul antreprenoarei a pornit de la frica sa pentru ace. Scopul startup-ului a fost ca analizele de sânge să se poată face mai rapid și mai puțin dureros. Theranos a dezvoltat o tehnologie prin care susținea că analizele se pot face pornind de la câteva picături de sânge luate printr-o înțepătură în deget.

Tehnologia folosea un "nano-container" pentru colectarea mostrelor, iar Theranos a prezentat ideea ca fiind revoluţionară. Picătura de sânge ajungea într-un mic cartuş special ce era introdus într-un aparat de citire care analiza sângele şi trimitea prin wireless rezultatele în baza de date a companiei, aceste rezultate urmând să ajungă apoi la doctorul fiecarui pacient.

Cei de la Theranos spuneau pe atunci că toată acestă procedură dura extrem de puţin, totul se făcea rapid şi puteau fi efectuate peste 30 de tipuri de analize de sânge, dintr-o singură picătură extrasă, la costuri foarte mici.

Mai jos puteți vedea un videoclip în care fondatoarea Theranos ținea un speech la conferința TEDMED, axată pe sănătate și medicamente, din 2014.

Succesul companiei era și în atenția presei. Așa se face că în octombrie 2015 a început declinul Theranos, în urma unei anchete a The Wall Street Journal care a arătat că startup-ul ar fi furat tehologii de la alte companii și nu era capabil să facă analizele promise.

Jurnalistul John Carreyrou, cel care a făcut publică povestea Theranos, a realizat o serie de articole despre acest subiect și a redactat inclusiv o carte despre eșecul startup-ului considerat la început „revoluționar”: „Bad Blood: Secrets and Lies in a Silicon Valley Startup”.

John Carreyrou, născut din mamă de origine americană și tată francez (este fiul jurnalistului francez Gérard Carreyrou), a lucrat timp de 20 de ani pentru The Wall Street Journal, din 1999 până în 2019, potrivit Wikipedia. El a câștigat de două ori premiul Pulitzer, în 2003 și în 2015.

Înainte de publicarea anchetei despre compania de testare a sângelui, în octombrie 2015, fondatoarea Theranos a făcut tot posibilul să împiedice apariția acesteia în WSJ, arată CNBC. Astfel, Elizabeth Holmes a încercat să-l convingă pe miliardarul australian Rupert Murdoch, care deține The Wall Street Journal, să nu publice materialul.

Totuși, articolul a apărut la mijlocul lui octombrie 2015 în WSJ.

După dezvăluirile WSJ, autoritatea americană Food and Drug Administration a anunțat că dispozitivele companiei nu au fost testate în întregime și nici autorizate înainte de a fi folosite pe pacienți.

Așa a ajuns Elizabeth Holmes să fie cercetată pentru fraudă și înșelăciune față de investitorii, doctorii și pacienții Theranos.

BusinessInsider a relatat că Theranos a renunțat treptat la aproape toți angajații, și a fost nevoită să achite datorii imense creditorilor, precum și amenzile uriașe primite de-a lungul timpului, ajungând astfel în faliment, în 2018. 

Parallax

Vizualizari
2070
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri