Raluca Abrihan

Ce probleme pot apărea la înfiinţarea unei firme în România

Thumbnail

Zeci de mii de firme se înfiinţează anual în România. De multe ori, se întâmplă însă ca viitorii patroni să nu ia în calcul încă de la înfiinţarea societății comerciale problemele ce pot apărea pe parcurs, probleme legate în special de disputele dintre asociați, de modalitatea de vot sau de atribuțiile acordate administratorului, explică reprezentanţii unei firme de avocatură.

Societatea cu răspundere limitată se înfiinţează la Registrul Comerţului din raza căruia își are sediul social. Aceasta poate avea un domeniu principal și mai multe domenii de activitate secundare, unul sau mai multi asociaţi, care vor răspunde faţă de clienţii societaţii numai în limita capitalului social subscris şi vărsat de fiecare dintre ei, arată reprezentanţii casei de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii.

De-a lungul carierei, Radu Pavel, avocat coordonator al societăţii de avocatură Pavel, Mărgărit şi Asociaţii, a gestionat o multitudine de spețe în care asociații au întâmpinat probleme după înfiinţare, din cauză că neglijaseră anumite aspecte juridice. Aceste probleme nu ar fi apărut dacă se apela din start la sfatul unui profesionist.

„Majoritatea spețelor de drept societar sunt legate de modalitatea în care se iau hotărârile adunării generale a asociațiilor, de drepturile și obligațiile asociaţilor și de puterile conferite administratorilor sau consiliului de administrație. Or, atunci când se înfiinţează o societate comercială sau după înființare un avocat specializat în drept corporatist poate consilia clientul cu privire la felul în care se stabilesc drepturile și obligațiile asociaților majoritari sau minoritari, cu privire la atribuțiile care pot fi lăsate în sarcina administratorului sau cu privire la drepturile de vot din cadrul adunării generale a asociaţilor. Totodată, avocatul poate consilia în legătură cu aspectele privind moştenitorii şi drepturile acestora şi cu privire la răspunderea administratorilor”, a spus avocatul coordonator Radu Pavel.

El mai subliniază că pot o mulţime de speţe în care o parte din asociați au luat anumite, hotărâri prejudiciind alți asociați, caz în care au fost promovate în instanță acțiuni de anulare de hotărâri AGA.

„Din fericire, în aceste cazuri s-a intervenit în timp util, întrucât există un termen de 15 zile de la luarea hotărârii când aceasta mai poate fi atacată în instanță. În genere, toate spețele care țin de drept corporatist sunt marcate de termene limită stricte, așa încât este indicat să se apeleze la un consultant profesionist care poate acționa prompt, prevenind astfel apariția unor situații ce pot prejudicia major activitatea societății. De asemenea, am gestionat spețe ce vizau atragerea răspunderii administratorului, pentru prejudicii aduse societății comerciale. De exemplu, au existat cazuri în care administratorii, având drept de semnătură în bancă, au retras sume importante din conturile societății comerciale, au încheiat contracte frauduloase, au făcut plăți fictive sau au plătit servicii sau bunuri la un preț mult mai mare. Și în aceste situații, dacă nu se intervine la timp, scade substanțial șansa ca prejudiciile să mai fie recuperate”, a mai spus avocatul Radu Pavel.

De asemenea, acesta a atras atenţia asupra faptului că obiectul de activitate principal şi secundar al societăţii comerciale trebuie să fie exact determinat şi să cuprindă întreaga paletă de activităţi desfăşurată de client. „Dacă societatea realizează activităţi care nu sunt în actul constitutiv sau au fost trecute dar nu au fost autorizate, autorităţile fiscale pot confisca tot venitul aferent acestor activităţi”, spune avocatul Radu Pavel.

 

Parallax

Vizualizari
737
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri