Claudiu Zamfir

Problema patronilor în 2020: Lipsa muncitorilor

Thumbnail

Lipsa de lucrători va fi principala problemă a firmelor din România, în anul 2020, potrivit unei evaluări a companiei de consultanță Frames, care mai enumeră și alte neajunsuri, într-un studiu publicat vineri.
 
„Barometrului privind starea economiei'', la care au participat o serie de antreprenori și manageri, mai enumeră, printre problemele de care se tem respondenții pentru anul 2020, scumpirile, devalorizarea leului și blocarea creditării de la bănci.

Întrebaţi care ar putea fi principalele provocări cu care se va confrunta mediul de afaceri în anul viitor, peste 60% dintre firmele intervievate au indicat problema forței de muncă, 53% dintre respondenţi au menționat accentuarea blocajului financiar, 49% - creşterea inflaţiei iar 36% s-au arătat îngrijoraţi de o potenţială evoluţie negativă a cursului de schimb.

„Criza forței de muncă s-a accentuat în 2019, iar importul de muncitori străini nu a reușit să compenseze nici 10% din necesar. Dincolo de stimularea consumului, creșterile salariale din mediul bugetar au accentuat dezechilibrele din piața muncii. În 2020, planurile de dezvoltare ale multor companii se află în stand-by din cauza acestor probleme de personal pentru care, din păcate, statul întârzie să vină cu soluții, cea mai solicitată de investitorii fiind o necesară scădere a impozitelor pe salarii. În plus, este nevoie de un plan de măsuri pentru reîntoarcerea românilor, mai ales a celor tineri, în țară, vezi modelul polonez”, arată concluziile Barometrului.

Patronii se mai tem că venind două runde de alegeri (locale și parlamentare) în anul 2020, statul nu va tăia puternic din cheltuielile publice și atunci se va împrumuta mai mult de la bănci. Astfel, băncile vor prefera să împrumute statul decât firmele private.

„În aceste condiții, problemele din 2019 precum blocajul financiar se vor accetua în anul viitor, mai ales în condițiile în care finanțarea business-ului va continua să fie o adevărată misiune imposibilă pentru majoritatea investitorilor”, afirmă experții.

Oamenii de afaceri mai estimează că, în 2020, economia va continua să pună frână, pe fondul accentuării dezechilibrelor macro-economice.

59% dintre companiile chestionate estimează, astfel, că economia va crește anul viitor cu 3-3,5%, iar 27% văd un avans economic chiar mai redus, sub nivelul de 3%. Numai 14% au indicat un avans al produsului intern brut peste nivelul de 3,5%.

Pentru 2020, cei mai mulți investitori respondenți (68%) anticipează un curs oficial în jurul nivelului de 4,85 lei/euro. 21% dintre cei chestionaţi se aşteaptă ca euro să evolueze în intervalul 4,85-4,9 lei, iar 11% văd cursul sub 4,85 lei/euro.

TOP domenii de afaceri cu cele mai accelerate creșteri pe 2020

Într-o economie aflată sub zodia consumului, cei mai mulți dintre investitori (61%) estimează că afacerile din comerț vor genera cel ridicat nivel de interes.

  • Serviciile (47%),
  • construcțiile (37%),
  • transportul,
  • depozitarea (28%),
  • activitățile profesionale, științifice și tehnice (23%) se vor afla, de asemenea, în topul investițiilor interesante.

De remarcat scăderea semnificativă a apetitului pentru agricultură, silvicultură și pescuit față de ediția precedentă a Barometrului Frames, de la 27% la 12%, un semn că provocările din zona de costuri de producție, pricing, distribuție și vânzare s-au accentuat.

„Importurile alimentare au ajuns, din păcate, să ocupe mare parte din piață. Coroborat cu alte probleme, precum seceta, gripa aviară, cea porcină, business-ul agricol, în principal cel din zona micilor ferme, a devenit unul extrem de riscant, iar apetitul investitorilor a scăzut semnificativ”, afirmă experții.

Acest fapt este dovedit de datele de la Registrul Comerțului care arată că, în 2019, numărul firmelor noi din acest sector a scăzut cu peste 50%.

„Stimulat de creșterile salariale, consumul va continua să genereze cel mai ridicat interes și în 2020, cu un tot mai puternic accent în zona de online. Sectorul de transport și depozitare, strâns legat de acest segment, va aduce, de asemenea, o profitabilitate optimă, iar serviciile dedicate firmelor și populației, vor înregistra, în continuare, un interes major.

Sectorul construcțiilor va continua să crească, iar presiunea pe prețuri se va accentua în zona marilor orașe, acolo unde cererea de spații de locuit și de birouri este semnificativă. Investiţiile în zona de IT (software) vor reprezenta, de asemenea, un punct de interes, grevate însă de criza de personal, extrem de puternică în acest sector”, mai arată concluziile barometrului.

Parallax

Vizualizari
1933
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Ciprian
Toma
Motivele principale care i-au facut pe romani sa emigreze sunt salariile mizere si serviciile publice (sanatate, invatamant, relatia cu autoritatile). Multi romani au fost impinsi de salariile de mizerie din care e imposibil sa cresti copii. Daca patronatul si conducerea firmelor ar intelege sa creasca salariile, atunci acest aspect ar fi rezolvat. Dar asta inseamna sa cresti productivitatea firmei si sa reduci marja de profit.
poza de profil
rAmmianus
.
Solutia importului de forță de muncă nu este o solutie pentru RO ! Neglijarea totală a cresterii demografice de 30 de ani încoace își spune astfel cuvantul sau foarte grav ! Măsuri necesare și urgente se impun CATEGORIC pentru a creste demografic . Nu se va face acest lucru ? Pensiile vor scădea, contributivitatea la pensii la fel,cererea de forță de muncă va creste și mai mult o dată cu... scăderea generală a ROMANIEI ! Nu vă jucați cu focul, dragi guvernanți (indiferent care !)dacă nu vreti sa duceți RO la faliment total . GASITI SOLUȚII pentru că ele există !!

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri