Adi Iacob

V-am prins, vrăjitoarelor! Firma românească de calculatoare Felix, în insolvență

Thumbnail

Fabrica românescă de Calculatoare Felix (sau ICE Felix), deschisă în perioada comunistă (1970), a depus o cerere de insolvență la Tribunalul București. Pepinieră a specialiștilor români în hardware și software, compania a avut contribuția sa majoră la afacerile din domeniu care aveau să se deschidă în România actuală, dincolo de reclama care a făcut-o celebră în anii ’90.

Firma figura oricum ca inactivă în evidenţele Fiscului, iar ultimul bilanț depus și publicat este din 2015. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finanțelor, în 2015, ICE Felix mai avea 4 angajați, o cifră de afaceri netă de 229.055 lei, pierderi de 440.242 lei, datorii de 2,54 milioane lei și active imobilizate de 28.183 lei. Societatea a mai cerut insolvența în ianuarie 2013, la Tribunalul București.

Thumbnail
Evoluția ICE Felix (termene.ro)

 

Acționarul principal al ICE Felix este statul cu o participație de 45,6791%, iar 11,0299% din acțiunile societății sunt deținute de Farmexim SA, potrivit datelor de la Bursa de Valori București.

Înainte de 1989, calculatoarele produse de ICE Felix erau folosite în multe domenii din România: de la calcularea salariilor până la cercetări academice. 

 

După 1989, societatea a colaborat cu producători de computere cunoscuți la nivel global, precum IBM, Advantech, Logitech sau Hewlett Packard, însă fără rezultate notabile.

Compania a fost deschisă în anul 1970, având ca obiect de activitate implementarea de sisteme electronice pe baza licențelor achiziționate de la companiaolandeză Friden și compania CII din Franța. De asemenea, firma a avut contracte de cooperare pe termen lung cu firme din Statele Unite precum Ampex, Pertex, Data Products și Centronics.

La jumătatea anilor ’70 ai secolului trecut, ICE Felix a început fabricarea unor familii de mini și microcalculatoare, iar în anii ‘80 a început să producă gama Home Computers .

În martie 2008, ICE Felix a vândut mai multe terenuri și construcțiile aferente, deținute în zona Pipera din București, pentru 6 milioane euro, suma încasată fiind utilizată pentru plata datoriilor la buget și către furnizori, scria Ziarul Financiar în acel an.

Nu însă calculatoarele personale pe care le-a produs, încă destul de scumpe pentru consumatorul român obișnuit, au făcut celebră fabrica în România. O reclamă pentru ICE Felix, unul dintre primele spoturi publicitare lansate în televiziunea românească după 1989, a devenit „virală” în fața blocului, după Revoluție, cu sloganul său emblematic pentru industria de publicitate de la noi: ”V-am prins, vrăjitoarelor!”.

Parallax

Vizualizari
7644
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri