Denisa Crăciun
Prețurile criptomonedelor se prăbușesc, iar indicatorii sugerează că se apropie de pragul minim, susține un analist crypto. Totodată, un alt expert explică de investitorii nu ar trebui să intre în panică deși acțiunile globale s-au prăbușit.
Activele de risc au scăzut în timpul sesiunii de tranzacționare asiatice de luni, după ce vineri a fost publicat un raport „mai slab din SUA privind locurile de muncă și șomajul, cuplat cu o apreciere a yenului japonez ca urmare a creșterii recente a ratei dobânzii de către Banca Japoniei - ducând la o fugă a investitorilor dinspre activele de risc”, susține Simon Peters analist în domeniul cripto al platformei de investiții eToro.
Potrivit lui, temerile continue cu privire la rambursarea creditorilor de către fosta bursă cripto Mt.Gox și faptul că Jump Crypto pare să lichideze poziții în criptoactive în valoare de sute de milioane de dolari, în special în ethereum, au contribuit la scăderea piețelor de criptoactive.
„300 de miliarde de dolari au fost șterși din capitalizarea pieței criptoactivelor până la minimul de astăzi. Bitcoin a înregistrat o scădere de 10% până azi și se tranzacționează în prezent la 52.500 de dolari. Ethereum a scăzut cu 14% și se tranzacționează în prezent la 2.300 de dolari, acestea fiind cele mai mici prețuri din luna ianuarie a acestui an. Scăderea ethereum, după cum arată datele, a fost exacerbată de transferul de către Jump Crypto a 17.576 ethereum (46,78 milioane de dolari) în ultimele 24 de ore către bursele centralizate și vânzarea lor potențială.
Cu toate acestea, indicatorii tehnici arată acum ca “oversold” sau supra-vândut, iar indicii Fear/ Greed ce contorizează sentimentul de frică și de lăcomie pentru piața cripto semnalează “frica”, lucru care este, de obicei, un semn de atingere a unui minim al prețului, astfel încât este posibil să vedem o revenire din acest punct în următoarele zile. Cât de mult își va reveni prețul va trebui să așteptăm și să vedem”, explică Simon Peters.
Săptămâna trecută, piața s-a confruntat cu provocări: Banca Japoniei a fost neașteptat de prudentă, iar raportul privind piața muncii din SUA a arătat că șomajul a crescut la 4,3%, provocând reacții rapide ale piețelor, potrivit lui Sam North, analist de piață pentru eToro.
El susține că totuși, tendințele sunt mai importante decât rapoartele individuale.
„Creșterea șomajului s-a datorat în principal concedierilor temporare cauzate de uraganul Beryl, care ar trebui să se inverseze luna viitoare. Chiar dacă raportul privind locurile de muncă semnalează probleme mai mari, Fed are instrumentele necesare pentru a reacționa. Cu ratele dobânzilor la 5,25% - 5,50% și măsurile restrictive luate, există spațiu de acțiune dacă este necesar. Flexibilitatea Fed susține perspectiva mea pozitivă asupra acțiunilor”, explică Sam North.
Creșterea solidă a câștigurilor este un alt motiv pentru investitori de a nu intra în panică, arată analistul.
„Cele mai multe companii din S&P 500 au raportat o creștere anuală a câștigurilor de 11,5%, cea mai rapidă de la sfârșitul anului 2021, iar veniturile au crescut timp de 15 trimestre consecutive. Creșterea economică puternică susține, de asemenea, optimismul investitorilor. PIB-ul SUA a crescut cu 2,8% în al doilea trimestru, continuând o tendință de creștere de peste 2% în șapte din ultimele opt trimestre”, conform lui North.
„În timp ce scăderea indicelui ISM Manufacturing PMI cu 1,7% în iulie a stârnit îngrijorare, un singur raport nu înseamnă că economia are probleme, mai ales într-un an electoral cu sprijinul fiscal așteptat.
Din punct de vedere tehnic, piețele au fost influențate de tranzacțiile de tip “carry trade”, în care investitorii se împrumută în monede cu randament scăzut pentru a investi în monede cu randament mai ridicat. Yenul a fost popular în acest sens, dar recentele măsuri luate de Ministerul de Finanțe al Japoniei și de Banca Japoniei au provocat volatilitate și lichidarea acestor tranzacții, precum și a celor de pe alte piețe, inclusiv acțiuni și mărfuri precum aurul”, a mai spus analistul.
Pe scurt, mișcările recente ale pieței par exagerate și nu sunt aliniate la fundamentele economice sau la politica monetară, concluzionează analistul eToro
„Cred că acțiunile vor continua să crească pe termen mediu, deși parcursul ar putea fi mai greoi”, a încheiat el.